Ціни на капусту в Україні зросли майже вдвічі - експерти

Ціни на капусту в Україні зросли майже вдвічі - експерти

Укрінформ
Ціни на білокачанну капусту в Україні за тиждень з 6 по 12 грудня майже подвоїлися – від 5-8 грн/кг до 8-10 грн/кг. 

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляють аналітики платформи плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

Зазначається, що коли наприкінці листопада більшість виробників та трейдерів пропонували капусту за цінами від 5 до 8 грн/кг (0,19-0,30 дол. за кг) оптом, то до 10 грудня 2021 року ціни підскочили до рівня 8-10. грн/кг (0,30-0,37 дол. за кг).

За інформацією експертів Еast-fruit, внаслідок різкого зростання цін імпортери почали розглядати варіанти закупівлі продукції в інших сусідніх країнах. Оскільки капуста білокачанна є дуже специфічним продуктом, який у великих обсягах споживається у невеликій кількості країн Східної Європи, а ціни на капусту в Білорусі та РФ теж б'ють усі рекорди, українські імпортери змушені були розпочати закупівлю цього виду овочів у Польщі.

На сьогодні дрібним гуртом капусту в Польщі продають по 0,75 злотих, що еквівалентно 5 грн/кг. При великому опті можна говорити про нижчу ціну. Тому якісна польська капуста вже зараз за ціною проходить на ринок України. Тим більше, що учасники українського ринку вважають, що ціни зростатимуть і надалі.

Аналітики вважають, що ціни на капусту зросли внаслідок «ефекту доміно» через різку ціну на капусту в Росії.

«Ціни на капусту у Росії продовжують стрімко зростати вже кілька тижнів поспіль, оскільки місцевий ринок відчуває гострий дефіцит капусти. Відповідно, середня ціна вже формується на рівні близькому до $0,6 за кг, що вдвічі перевищує рівень цін на капусту в Україні та вп'ятеро вищий, ніж ціни на капусту в Росії у цей же час минулого року. Природно, що Росія намагається імпортувати капусту зі всіх можливих країн-постачальників, насамперед із Білорусі. Однак і там, через зростання попиту з боку РФ, ціни на капусту стрімко зростають. Водночас власний урожай капусти в Білорусі через посуху був не дуже високий. Відповідно, Білорусь почала закуповувати капусту в Україні для покриття потреб російських імпортерів, що потягло за собою ціни на капусту в Україні», — пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Експерт зазначає, що в Україні середня оптова ціна на капусту зараз уже вчетверо вища, ніж роком раніше. А значить і без того рекордно дорогий борщовий набір овочів дорожчає ще швидше. Тепер, якщо Україна розпочне масштабні закупівлі капусти у Польщі, ціни на неї можуть зрости і тут. Щоправда, за словами аналітика, є і позитивний момент – на найбільшому плодоовочевому торговому майданчику регіону EFTradePlatform, пропозиція капусти останнім часом різко зросла. Фермери намагаються зафіксувати прибуток, реалізуючи капусту з гарною маржинальністю, без необхідності нести витрати на тривале зберігання і ризик втрат. Інша частина виробників займає вичікувальну позицію, вважаючи, що межа зростання цін на капусту ще далеко не вичерпана. Деякі з овочівників вважають, що у січні-лютому ціни на капусту на ринку Росії можуть досягти небачених 1 дол. за кг і готові починати реалізацію капусти із сучасних овочесховищ, коли ціни на неї досягнуть 0,5 дол. за кг.

Водночас Ярмак попереджає, що в березні перші партії ранньої капусти з південних регіонів Центральної Азії з'являться на ринках України та Росії. Це може привести до стабілізації та навіть зниження цін.

Як повідомлялося, ціна на білокачанну капусту станом на 8 грудня 2021 року була в середньому в 5 разів вищою, ніж у грудні 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-