В Україні місію МАГАТЕ з комплексного огляду очікують з 2023 по 2025 роки

В Україні місію МАГАТЕ з комплексного огляду очікують з 2023 по 2025 роки

Укрінформ
Державна інспекція ядерного регулювання очікує повторну місію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з комплексного огляду регулюючої системи у проміжку 2023-2025 років.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Григорій Плачков.

«Україна стоїть у графіку на 2023-2025 рік, оскільки МАГАТЕ необхідно сформувати і бюджет, і завдання», - сказав Плачков.

Крім того, очільник Держатомрегулювання прокоментував свою діяльність у Тристронній контактній групі, куди він входить як експерт у підгрупу з економічних та екологічних питань.

«Це пов’язано з тим, що Україна не отримала розширеного висновку щодо безпеки нашого ядерного матеріалу. Понад 7 років інспектори МАГАТЕ не мали доступу на непідконтрольну територію. На сьогодні робота з (підготовки - ред.) їхнього візиту ведеться», - заявив Плачков.

Він пообіцяв, що деталі цієї роботи з’являться пізніше.

Плачков також спростував інформацію про контакти із керівництвом «Росатома».

Як повідомлялося, місія МАГАТЕ з комплексного огляду регулюючої системи проводилася в Україні у 2008 році. Такі місії були запроваджені з метою зміцнення та покращення ефективності державного регулювання у сфері ядерної та радіаційної безпеки держав-членів МАГАТЕ, і водночас визначення основних обов’язків держави щодо забезпечення безпеки ядерних установок, джерел іонізуючого випромінювання, поводження з радіоактивними відходами, перевезень ядерних матеріалів.

Місія з комплексного огляду регулюючої системи проводиться шляхом аналізу існуючої практики регулюючого органу певної держави на відповідність стандартам МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-