Частка держави у банківській системі нині нижча за 50% - Шевченко

Частка держави у банківській системі нині нижча за 50% - Шевченко

Укрінформ
Український банківський сектор досяг значного прогресу за останні п’ять років, зокрема, і в зниженні частки держави у банківській системі; цей показник станом на кінець жовтня знизився до 46,9%.

Про це заявив голова Національного банку Кирило Шевченко під час панельної дискусії у межах 5th annual Ukrainian Investment Roadshow, повідомляє Укрінформ із посиланням на допис пресслужби НБУ в Фейсбуці.

"З початку 2021 року частка чистих активів державних банків знизилася на 5,7 процентного пункту до 46,9% на кінець жовтня”, - поінформував очільник Нацбанку.

За словами Шевченка, приватизація держбанків була і залишається першочерговим завданням.

“Наша стратегічна мета – зниження частки ринку державних банків до 25% до 2025 року. Це буде досягнуто за рахунок продажу контрольних пакетів акцій іноземним та національним стратегічним інвесторам, міжнародним фінансовим установам, а також шляхом проведення IPO”, - зазначив у своїй промові голова НБУ.

Він також наголосив, що успішна приватизація держбанків є неможливою без побудови ефективної системи корпоративного управління.

Як зазначається, для досягнення цієї мети було внесено низку важливих законодавчих змін, зокрема - у Закон “Про банки і банківську діяльність”, що набули чинності у серпні 2021 року.

Наступними кроками регулятора у цьому напрямі стали нещодавно ухвалені зміни в нормативно-правовій базі НБУ щодо покращення корпоративного управління, зокрема, до положень про внутрішній аудит, про застосування Нацбанком заходів впливу тощо.

Інші присутні на панельній дискусії, присвяченій обговоренню реформ та приватизації держпідприємств, зокрема держбанків, удосконаленню корпоративного управління та розвитку внутрішніх ринків капіталу, відзначили важливість проведення судової реформи з метою захисту прав інвесторів.

Участь у панельній дискусії також взяли голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко, член Ради директорів ЄБРР Артем Шевальов, голова наглядової ради ПрАТ “НЕК “Укренерго” Шевкі Аджунер та заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Сама ж подія - 5th annual Ukrainian Investment Roadshow - зібрала експертів міжнародних фінансових організацій, фінансових регуляторів, інвестиційних банкірів, діючих і потенційних стратегічних інвесторів.

Як повідомлялося, 26 листопада голова НБУ Кирило Шевченко поінформував, що рівень фінансової грамотності українців за три роки помітно зріс: із 11,6 бала у 2018-му до 12,3 бала цьогоріч. Дослідження фінансової грамотності проводилося Проєктом USAID «Трансформація фінансового сектору» спільно з Нацбанком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-