У Нацбанку назвали найбільші ризики для економіки України

У Нацбанку назвали найбільші ризики для економіки України

Укрінформ
Головними ризиками для економіки України є ескалація Росією військового конфлікту та довший, ніж очікувалося, ціновий сплеск у світі.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключовими ризиками для економіки є ескалація Росією військового конфлікту та довший, ніж очікувалося раніше, ціновий сплеск у світі. Суттєва невизначеність стосовно ескалації військового конфлікту може бути чинником погіршення очікувань, зокрема інфляційних, та позначатися у відтермінуванні інвестиційних рішень, що стримуватиме відновлення економіки", - сказав Ніколайчук.

Крім того, ризиком є довше, ніж передбачалося прогнозом, збереження високих цін на газ, а також подорожчання продовольства у світі. На думку НБУ, ці чинники через вторинні ефекти можуть призвести до "охоплення інфляцією" дедалі ширшого спектра товарів та послуг.

Окрім цього, триваліший сплеск інфляції у країнах Центрально-Східної Європи також може створювати тиск на внутрішні ціни в Україні.

Економічні наслідки від поширення нових варіантів коронавірусу є невизначеними, проте, більш імовірно, вони призведуть до стагфляційних процесів у глобальній економіці через логістичні та виробничі проблеми, вважає Ніколайчук.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 7 грудня, в режимі відеоконференції відбулися переговори президентів США та Росії. Вони протягом двох годин обговорювали проблеми безпеки, зокрема, концентрацію російських військ на кордоні України.

За офіційною інформацією Білого дому, Джо Байден підтвердив підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також «закликав до деескалації та повернення до дипломатії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-