Транзит газу в листопаді зріс на 16% - Оператор ГТС

Транзит газу в листопаді зріс на 16% - Оператор ГТС

Карта
Укрінформ
У листопаді порівняно із жовтнем транзит природного газу українською газотранспортною системою до країн Європи зріс на 16% до 3,049 млрд куб. м.

Як передає Укрінформ, про це повідомило ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) у Телеграмі.

"У листопаді транзит природного газу через Україну зріс майже на 16% — до 3,049 млрд куб.м. Основним напрямом залишається Словаччина, яка отримує 80% від загальних обсягів транзиту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що минулого місяця на 89% зріс транзит до Молдови (34 млн куб. м), а транзит газу до Польщі зменшився на 13% до 297 млн куб. м.

У листопаді середньодобовий обсяг транспортування російського газу через територію України становив до 102 млн куб. м, що нижче мінімального обсягу згідно з чинною транзитною угодою.

"Відбулася певна маніпуляція, коли транзит на початку місяця зменшився до 57 млн куб. м на добу, а потім збільшився до 109 млн куб. м, які передбачені транзитною угодою", - прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Він наголосив, що українська ГТС може наростити транзит газу в 2,5 раза порівняно із нинішніми обсягами.

Як повідомлялося, у жовтні транзит природного газу українською газотранспортною системою до країн Європи становив 2,634 млрд кубометрів, що на 19% менше, ніж у вересні поточного року.

Поточна транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ПАТ «Газпром» укладена наприкінці 2019-го строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів (178 млн кубометрів на добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн кубометрів на добу) у 2021-2024 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-