Верховний Суд підтвердив законність застосування облгазами температурних коефіцієнтів

Верховний Суд підтвердив законність застосування облгазами температурних коефіцієнтів

Укрінформ
Велика палата Верховного суду підтвердила законність застосування до побутових споживачів у 2018 - 2020 роках норми про приведення об`єму природного газу до стандартних умов.

Про це йдеться у постанові суду, оприлюдненій у Реєстрі судових рішень, повідомляє Укрінформ.

Суд розглядав касаційну скаргу за позовами фізичної особи до компанії-оператора газорозподільних мереж "Волиньгаз". Оскаржувалися рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 жовтня 2019 року та постанова Волинського апеляційного суду від 27 грудня 2019 року у позові про захист прав споживачів шляхом визнання неправомірними дій постачальника природного газу.

Йдеться про приведення об`єму природного газу до стандартних умов при формуванні рахунку за газ.

При прийнятті рішення Верховний суд користувався, зокрема, положеннями Кодексу газотранспортної системи, рішеннями НКРЕКП, а також Законом України "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу".

Так, нормами Кодексу ГРМ та положеннями Типового договору на постачання газу, які затверджені регулятором, встановлено обов`язок оператора ГРМ проводити розрахунки по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, шляхом приведення об`єму природного газу до стандартних умов.

У суді зауважили, що прямих вказівок на те, що ці норми поширюються лише на комерційних споживачів, у законодавстві немає, а можливість застосування температурних коефіцієнтів до побутових споживачів прямо передбачена актами НКРЕКП.

"Тобто на час виникнення спірних правовідносин (2018 рік - ред.) не було передбачено жодних винятків щодо приведення об`єму природного газу спожитого побутовим споживачем до стандартних умов", - вирішили у суді.

У постанові зазначається, що незастосування температурних коефіцієнтів" до побутових споживачів регулятор унормував лише у листопаді 2020 року.

Як повідомлялося,у липні Верховна Рада ухвалила закон "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу". Зокрема, за цим законом підлягає врегулюванню заборгованість, що виникла внаслідок приведення об’єму природного газу до стандартних умов, а також заборгованість населення через визнання судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу населенням без лічильників у період із 1 жовтня 2014 року до розрахункової дати.

Приведення об'ємів спожитого газу до стандартних умов з'явилося у платіжках побутових споживачів у листопаді 2018 року; застосовували цю норму оператори ГРМ, які підконтрольні Дмитру Фірташу.

Антимонопольний комітет у грудні 2019 року оштрафував 16 облгазів Регіональної газової компанії на 278 млн грн за неправомірно донараховані побутовим споживачам об'єми використаного газу. Порушників зобов'язали зробити перерахунки. У Комітеті заявляли, що з жовтня 2018 року по серпень 2019 року ці компанії донараховували об’єми використаного побутовими споживачами природного газу понад обсяги, визначені лічильниками, тобто, зловживали своїм монопольним (домінуючим) становищем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-