Нафта дешевшає через сумніви в ефективності вакцини проти Omicron

Нафта дешевшає через сумніви в ефективності вакцини проти Omicron

Укрінформ
Ціни на нафту знизилися у вівторок, 30 листопада, після заяви голови фармкомпанії Moderna про сумнівну ефективність антикоронавірусної вакцини проти штаму COVID Omicron, а також готовність США залучити ще більше запасів у разі потреби.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість бареля січневої нафти Brent станом на 9:15 за київським часом досягла $71,13 (-2,85%). Барель січневої нафти WTI торгувався за $68,13 (-2,6%). Попередні торги за еталонами завершилися на рівні $73,44 і $69,95 відповідно. Термін дії січневих ф'ючерсів на Brent спливає із завершенням торгів у вівторок.

Очільник фармакологічної компанії Moderna розповів виданню Financial Times, що вакцини від COVID-19 навряд чи будуть настільки ефективними проти штаму Omicron, як проти варіанта Delta.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила напередодні, що Omicron приховує надвисокі ризики нового пандемічного спалаху. Через це декілька країн посилили обмеження на поїздки. Поки що незрозуміло, наскільки серйозним виявиться новий варіант і чи зможе він протидіяти вакцинам, які є на даний момент.

Водночас радник Держдепу США з енергетичної безпеки Амос Хохштейн заявив у понеділок телеканалу CNBC, що Вашингтон у разі потреби готовий задіяти ще більше запасів нафти зі стратегічних резервів для впливу на ринкові ціни.

Хохштейн уточнив, що з 50 млн барелів нафти, рішення про вивільнення яких США було оголошено минулого тижня, 30 млн згодом повернуться до резерву.

Через примарні перспективи попиту зростають очікування того, що ОПЕК+ призупинить плани збільшення пропозиції на 400 тис. бар./добу (б/д) у січні.

«Після глобальних випусків стратегічних резервів та оголошення про те, що десятки країн обмежують поїздки до Південної Африки та сусідніх країн, ОПЕК та союзники картелю можуть легко виправдати зупинку видобутку або навіть незначне його зменшення», – сказав аналітик OANDA Едвард Мойя.

Минулої п'ятниці нафта впала приблизно на 12% разом з іншими ринками через занепокоєння з приводу того, що штам Omicron, який значно мутував, спричинить нові карантинні обмеження і підірве зростання світової економіки. Через це постраждає попит на сиру нафту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-