Учасники ринку ВДЕ вважають недостатнім тариф Укренерго на передачу електроенергії

Учасники ринку ВДЕ вважають недостатнім тариф Укренерго на передачу електроенергії

Укрінформ
Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) вважає, що запропонований НКРЕКП тариф на передачу НЕК «Укренерго» є недостатнім, аби покрити всі витрати виробникам енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ).

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі ЄУЕА.

Зазначається, що під час відкритого обговорення НКРЕКП проєкту постанови «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» на 2022 рік», регулятор вирішив, що законних підстав для включення витрат на виплату виробникам з ВДЕ в тарифі на передачу компанії немає.

Водночас, на думку агентства, запропонований НКРЕКП тариф на передачу НЕК «Укренерго» є недостатнім для того, щоб покрити всі витрати виробникам з ВДЕ. Це, зокрема, і є однією з причин виникнення в 2021 році заборгованості компанії перед ДП «Гарантований покупець».

Така ж ситуація може повторитися, оскільки в державному бюджеті на 2022 рік не передбачено 20% коштів для підтримки розвитку ВДЕ. А тому, як наголошується, для погашення в повному обсязі заборгованості Укренерго перед ДП «ГарПок», що виникла в 2020 та 2021 роках, регулятор при розрахунку на 2022 рік складової витрат повинен врахувати необхідні кошти.

Питання достатності рівня тарифу на передачу НЕК «Укренерго» стосується не тільки виробників з ВДЕ та учасників, а й перспектив інтеграції української енергетичної системи до ENTSO-E і інвестиційної привабливості України та нашого іміджу на міжнародній арені в загалом, вважають в енергетичному агентстві.

Як повідомляв Укрінформ, 10 листопада НКРЕКП схвалила проєкт постанови про збільшення у 2022 році тарифу НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії на 11,4% до 327,49 грн/МВт-год. порівняно з діючим тарифом (293,93 грн/МВт-год.).

Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) – це неприбуткова організація, відкрита для всіх учасників ринку енергоефективності та відновлюваної енергетики України. Агентство засноване у 2009 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-