У МВФ сказали, скільки грошей Україна втрачатиме через «Північний потік-2»

У МВФ сказали, скільки грошей Україна втрачатиме через «Північний потік-2»

Укрінформ
Через газопровід «Північний потік-2» щорічні доходи України від надання у використання своєї газотранспортної системи знизяться приблизно на 1,2 мільярда доларів уже до 2024 року.

Про це йдеться у звіті МВФ щодо України, передає Укрінформ.

Так, упродовж останніх 5 років Україна щорічно отримувала в середньому понад 2,5 мільярда доларів за надання «Газпрому» своїх газопроводів. 

МВФ очікує, що у 2021 році транзитні збори будуть приблизно на 40% меншими, ніж за останні роки, а після старту роботи «Північного потоку-2» обсяг газу, який проходить через Україну, може ще зменшитися. 

Після цього, прогнозує МВФ, доходи України від транзиту можуть знизитися навіть до 1,2 мільярда доларів щороку.

Читайте також: «Північний потік - 2» не має на меті збільшити поставки газу до Європи – ОГТСУ

Як повідомляв Укрінформ, німецький регулятор призупинив процес сертифікації Nord Stream 2 AG, а також задовольнив запит ТОВ «Оператор ГТС України» щодо участі у цій процедурі. В результаті у РФ прийняли рішення створити дочірню компанію відповідно до норм законодавства Німеччини, яка стане власником та оператором німецької частини газопроводу.

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2». Він побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Німецька сторона запевняє, що робитиме все, аби Україна зберегла свою транзитну роль і чекає від РФ гарантій того, що контракт на транзит газу територією України буде продовжено після того, як сплине термін дії нинішнього, 5-річного, підписаного в грудні 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-