Росія намагається відстояти свої позиції постачальника «брудної енергії» - експерт

Росія намагається відстояти свої позиції постачальника «брудної енергії» - експерт

Відео
Укрінформ
Метою Росії, яка провокує зростання цін на газ на європейському ринку, є не так запуск "Північного потоку-2", як відстояння своїх позицій постачальника "брудної енергії".

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Дом" експерт нафтогазового ринку Михайло Крутіхін, передає Укрінформ.

"Ціни (на газ - ред.) вгору штовхають два фактори. По-перше, це поведінка Газпрому. Хоча Газпрому було доручено на найвищому рівні починати збільшувати постачання газу до Євросоюзу, Газпром цього не зробив. Навпаки, він скоротив прокачування газу через Білорусь і Польщу. Він, як і раніше, не бажає закачувати газ до своїх підземних сховищ у Європі та укладати додаткові контракти на своїх електронних майданчиках, або на інших європейських електронних майданчиках на якісь додаткові обсяги", — зазначив експерт.

Таким чином, за його словами, з комерційної компанії Газпром перетворився на політичний інструмент, який російське керівництво використовує для шантажу та тиску на Європу.

Неабияку роль відіграють і інші чинники, зауважив Крутіхін. "Замінити це можна якимись новими обсягами природного зрідженого газу, якщо відтягнути його з азіатського ринку. А для цього треба за нього давати ціну більшу, ніж дають зараз в Азії. Тобто це не сприятиме зниженню цін. На ринку грають і фінансові спекулянти, які на біржах роздмухують ціну все вище. Як і з іншими енергетичними ресурсами, з нафтою, вугіллям", — сказав він.

На думку фахівця, прогнозувати наслідки ситуації поки що складно, їх виявить опалювальний період.

"Зима покаже — чи будуть європейці мерзнути, чи не будуть. Поки йдуть заяви, що вони розвиватимуть інші енергетичні можливості, щоби скоротити залежність від Росії. А це Росії дуже не подобається, бо генеральне завдання — навіть не "пропхати" "Північний потік-2", а відстояти свої позиції як постачальника так званої "брудної енергії", — резюмував Крутіхін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-