НКРЕКП обмежила продаж електроенергії між пов'язаними компаніями

НКРЕКП обмежила продаж електроенергії між пов'язаними компаніями

Відео
Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) обмежила обсяги місячного продажу електроенергії за двосторонніми договорами між учасниками ринку, які пов'язані між собою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє регулятор.

"Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Правил ринку. Зміни передбачають встановлення обмеження у розмірі 50% від місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електричної енергії, що входять до складу одного вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання або є афілійованими між собою", - йдеться у повідомленні.

У НКРЕКП підкреслили, що таке обмеження пов’язане із надмірною ринковою владою окремих гравців, яка може призводити до монополізації на ринку, спотворювати цінову політику на ринку електричної енергії та несе загрозу його ефективному, конкурентному та стабільному функціонуванню.

Очікується, що зміни посилять конкуренцію в частині попиту, оскільки сприятимуть розширенню кола покупців електроенергії за двосторонніми договорами на біржі за ринковими цінами. Крім того, такий крок дозволить зменшити частку пропозиції ресурсу великих вертикально інтегрованих гравців ринку, що запобігатиме викривленню конкуренції на відповідних сегментах ринку.

Рішення набуде чинності з 1 грудня 2021 року.

Як повідомлялося, НКРЕКП планує опрацювати зміну індикативу ціни електроенергії з ринку "на добу наперед" (РДН) на ринок двосторонніх договорів (РДД). РДД займає 85% всього ринку електроенергії, однак за законодавством індикативною є ціна на РДН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-