Співпраця з МВФ забезпечує майже половину потреби у зовнішнїх фінансах на 2022 рік - Марченко

Співпраця з МВФ забезпечує майже половину потреби у зовнішнїх фінансах на 2022 рік - Марченко

Укрінформ
Продовження програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом є можливістю отримати в бюджет всю суму коштів, передбачених чинною програмою - 5 млрд дол. США.

Про це Укрінформу повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

«Продовження Програми співробітництва на 2022 рік є можливістю отримати в бюджет всю суму коштів, передбачених існуючою програмою, у розмірі 5 млрд дол. США. Це дозволить нам закрити майже половину потреби у зовнішньому фінансуванні на наступний рік за суттєво нижчою вартістю, ніж наші ринкові операції», - наголосив міністр фінансів.

Він нагадав, що транш – це не тільки кредитні гроші.

"Це показник довіри до нас, як до країни, і підтримки планів уряду. Наявність програми з МВФ дає можливість вести переговори щодо фінансування і з іншими офіційними кредиторами для подальшого залучення дешевого фінансування", - вважає Марченко.

За словами міністра, МВФ підтримав плани уряду щодо запровадження середньострокового бюджетного планування, передбаченого Бюджетною декларацією. Тепер важливо, щоб парламент схвалив бюджет на 2022 рік відповідно до параметрів, закладених у Бюджетну декларацію.

Також Марченко повідомив, що наступні перегляди програми з МВФ відбудуться у березні та червні 2022 року.

«Уряд узгодив з Фондом перелік заходів, тому ми очікуємо, що наступні перегляди програми відбуватимуться відповідно до плану в березні та червні наступного року», - зауважив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримає транш обсягом 700 млн дол. США в рамках програми stand-by. Таке рішення ухвалила 22 листопада Рада директорів Міжнародного валютного фонду. Окрім того, дію програми співпраці з МВФ продовжено до кінця червня 2022 року. 

Президент Володимир Зеленський подякував Раді директорів МВФ за це рішення та зазначив, що кошти буде спрямовано на підтримку фінансової системи й боротьбу з наслідками COVID-19. l

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що рішення МВФ надати Україні транш обсягом майже $700 мільйонів підтвердило статус нашої країни як надійного й відповідального партнера

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-