У Раді пропонують заборонити імпорт товарів із Білорусі

У Раді пропонують заборонити імпорт товарів із Білорусі

Законопроєкт
Укрінформ
Народний депутат із парламентської фракції “Слуга народу” Олександр Дануца зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону №6329 “Про ембарго на імпорт товарів, країною походження яких є Республіка Білорусь”.

Як передає Укрінформ, текст документу оприлюднено на сайті парламенту.

Так, згідно з пояснювальною запискою, законопроєктом забороняється імпорт товарів, країною походження яких є Республіка Білорусь.

Окрім того, проєктом закону забороняється укладення правочинів, на підставі яких у суб’єктів господарювання, які утворені та провадять діяльність відповідно до законодавства України, виникають грошові зобов’язання перед суб’єктами господарювання, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства Білорусі.

Водночас для уникнення негативних наслідків та штрафних санкцій для суб’єктів господарювання, які до набрання чинності законопроєктом у разі його ухвалення вже уклали правочини, спрямовані на імпорт товарів із Білорусі, передбачається можливість їх повного виконання.

Автор також зазначає, що поважаючи суверенітет Білорусі та прагнення її народу до повернення до демократичного режиму, запропоновані документом норми мають бути переглянуті у разі зміни обставин. Зокрема, йдеться про проведення прозорих та демократичних виборів, припинення утисків прав політичних діячів та журналістів, звільнення усіх політв’язнів.

Очікується, що ухвалення проєкту закону продемонструє зусилля України на шляху до стабілізації ситуації в Республіці Білорусь, зокрема, на її кордонах, та сприятиме забезпеченню дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини. Окрім того, передбачається, що реалізація положень законопроєкту сприятиме імпортозаміщенню, диверсифікації ринків та стримуватиме витік валюти з країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-