В Україні найбільше зловживань за схемою зарплата «у конвертах» - дослідження

В Україні найбільше зловживань за схемою зарплата «у конвертах» - дослідження

Інфографіка
Укрінформ
Найбільші зловживання у 2020 році спостерігаються за схемою заробітні плати «у конвертах» - втрати бюджету оцінюються у 110-150 млрд грн на рік. 

 Як передає Укрінформ, про це йдеться в проєкті CASE Україна "Ціна держави" у Фейсбуці.

"Змінився «лідер» – найбільші зловживання у 2020 році спостерігаються за схемою заробітні плати «у конвертах» - втрати бюджету оцінюються у 110-150 млрд грн на рік, в той час, як чотирирічний лідер – контрабанда та порушення митних правил – відійшов на друге місце (70-120 млрд грн на рік)", - йдеться в повідомленні.

Натомість офшорні схеми, внаслідок високої та висхідної вартості обслуговування, що обумовлюється новими світовими стандартами податкової прозорості все більш отримують ознаки «елітарності», тобто залишаються доступними великим українським компаніям та заможним українцям. Обсяги втечі прибутків за кордон все ще залишаються високими, але зменшились за останній рік і сягають від 120 до 200 мільярдів гривень на рік (15-35 млрд грн втрат бюджету на рік).

Вкрай негативні тенденцій спостерігаються у питаннях протидії незаконному обігу контрафактних товарів та нелегальної торгівлі, де зазвичай домінують підакцизні товари (спирт, алкогольні напої, тютюнові вироби та нафтопродукти). Проблема шокової акцизної політики та надмірного рівня податкового навантаження у поєднанні зі слабкістю правоохоронних та контролюючих інституцій призвели до втрати контролю з боку держави за над ринком підакцизної продукції. Останні два рока спостерігається вибухове зростання обсягів внутрішньої торгівлі підробленою тютюновою продукцією та продукції, що маркована як Duty Free або для експорту, але нелегально продається в Україні.

"Так, розмір тіньового ринку тютюнової продукції у травні 2021 року продемонстрував максимальне значення за останні 10 років (15,9% від ринку). Ринок алкогольних виробів на 50% знаходиться в тіні, а держбюджет недоотримує близько 10 млрд гривень щороку. Аналогічна ситуація на ринку бензину і дизельного палива, де втрати бюджету сягають близько 20 млрд грн", - зазначається в проекті CASE Україна.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками Мінекономіки найчастіше заробітну плату в "конвертах" платять у сільському господарстві та будівництві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-