Проєкт нафтопроводу між Польщею і Україною з’явився у списку пріоритетів ЄС

Проєкт нафтопроводу між Польщею і Україною з’явився у списку пріоритетів ЄС

Укрінформ
Проєкт нафтопроводу між Польщею і Україною увійшов до пропозицій Єврокомісії щодо пріоритетних енергетичних проєктів інфраструктурного взаємопоєднання на 2021-2027 роки.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація виходить з інтерактивної карти перспективних проєктів, що оприлюднена сьогодні на сайті Єврокомісії.

«Назва - трубопровід Адамово-Броди: трубопровід, що поєднає перевантажувальний майданчик ВАТ «Укртранснафта» в м. Броди (Україна) та резервуарний парк Адамово (Польща)… Промоутер - MPR Sarmatia sp. z o.o. (PL)», - йдеться у повідомленні.

За наведеним технічним описом, проєкт Адамово-Броди включає будівництво трубопроводу, що поєднає головну станцію з перекачування нафти в Бродах (кінцевий пункт існуючого нафтопроводу Одеса-Броди в Україні) з резервуарним парком в Адамово (пункт поєднання з північною гілкою трубопровідної системи «Дружба» в Польщі).

Цей трубопровід є складовою частиною Євро-Азійського нафтового транспортного коридору (EAOTC), через який сира нафта з Каспію та Середньої Азії буде доставлятися споживачам у Польщі та в інших європейських країнах. Нафтопровід Адамово-Броди також створить можливість для транспортування сирої нафти у зворотному напрямку – з регіону Балтійського моря до споживачів в Україні, Словаччині та у Чеській Республіці.

Проєкт включає зведення трубопроводу Броди-Адамово загальною протяжністю 397,9 кілометра (270,5 км в Польщі та 127,4 км в Україні). Діаметр трубопроводу – 700 мм, проєктна потужність – 10 MTA (мільйонів метричних тонн щороку), з можливістю збільшення до 20 MTA у майбутньому, з робочим тиском 6,5 MPa (мега-паскалів). Передбачається будівництво 6 насосних станцій на території України та 22 – у Польщі. Термін реалізації проєкту – 2025 рік.

Цей проєкт входить до п’ятого переліку так званих енергетичних проєктів спільного інтересу, який був оприлюднений у п'ятницю Єврокомісією. Перелік включає, в цілому, 98 проєктів: 67 у сфері постачання електроенергії та її зберігання, 20 проєктів – у сфері газопостачання, шість – у сфері утилізації СО2 та ще п’ять стосуються так званих розумних проєктів взаємопоєднання». Всі згадані проєкти підтримуються так званим Європейським фондом поєднання Європи (CEF).

В повідомленні Єврокомісії підкреслюється, що згаданий перелік перспективних проєктів не включає жодного нового проєкту у сфері постачання газу. Всі проєкти, що стосуються газопостачання, призначені для забезпечення безпеки енергетичного постачання для всіх країн-членів.

Вказані проєкти підпадають під дію регуляторних правил Єврокомісії в рамках TEN-E (Трансєвропейської енергетичної мережі) і мають відповідати критеріям Зеленого курсу ЄС та «не завдавати суттєвої шкоди» його принципам.

Пропозиції Єврокомісії щодо визначення «енергетичних проєктів спільного інтересу» буде передано для розгляду у Європейський парламент та до Ради ЄС. Обидва законодавчі органи мають два місяці, щоб прийняти або відхилити ці пропозиції, з правом їх розгляду ще протягом двох додаткових місяців.

Програма розвитку взаємопоєднання в Європі передбачає загальне фінансування у обсязі 5,8 мільярда євро в період 2021-2027 років для сектору енергетики.

Sarmatia - міжнародна трубопровідна компанія, що була утворена в 2004 році двома акціонерами – польською компанією PERN S.A. та українською ВАТ «Укртранснафта». Нині, як йдеться на офіційному сайті компанії, до числа акціонерів входять також Державна нафтова компанія Азербайджану SOCAR, Корпорація нафти й газу Грузії GOGC та литовська компанія Klaipedos Nafta.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-