Україна і Туреччина мають усі передумови для спільних технологічних розробок – гендиректор Baykar Makina

Україна і Туреччина мають усі передумови для спільних технологічних розробок – гендиректор Baykar Makina

Укрінформ
Україна і Туреччина мають великий потенціал для співпраці у сфері двигунних технологій.

Таку думку висловив в інтерв’ю Укрінформу генеральний директор компанії Baykar Makina Халюк Байрактар.

«Думаю, що у сфері двигунних технологій Україна та Туреччина мають великий потенціал для співпраці. Питання лише в організації та реалізації з підходом «win-win». Моя особиста думка полягає в тому, що настав час виводити наші стратегічні відносини у цій сфері на ще більш високий рівень. Ми маємо створювати ту модель співпраці, яка дозволить реалізацію спільних проєктів з розробки», - сказав Байрактар.

За його словами, зараз співпраця між країнами «на рівні: ви маєте технології, ми їх інтегруємо; ми маємо технології, ви їх використовуєте», але є потенціал для виходу на новий рівень.

«Моє бачення полягає в тому, що ми маємо достатньо людського ресурсу, набутих знань і досвіду для спільного створення чогось нового. Ми маємо для цього і підтримку, і всі передумови. Це буде взаємовигідна співпраця», - сказав гендиректор Baykar Makina.

Він також нагадав, що його компанія підписала меморандум про взаєморозуміння з Міністерством оборони України. «Згідно з досягнутими домовленостями, ми побудуємо центр з тестування, навчання та технічного обслуговування Bayraktar TB2. У цьому центрі українські військові проходитимуть підготовку, там обслуговуватимуть безпілотники», - сказав Байрактар.

За його словами, роботи зі створення центру «тривають у напрямі підписання контракту», після чого його буде побудовано в короткі терміни.

«Паралельно ми плануємо побудову в Україні центру, де будемо здійснювати дослідження, удосконалення та виробництво безпілотних платформ. Цей план також реалізується зараз – він на порядку денному, й ми рухаємося вперед», - сказав гендиректор турецької компанії.

Байрактар наголосив, що реалізація і центру, і підприємства буде забезпечена за рахунок компанії Baykar. «І це буде 100-відсоткова інвестиція. Землю під цей проєкт ми вже придбали й рухаємося далі», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, під час виставки SAHA Expo у Стамбулі були підписані контракти між українськими підприємствами «Івченко-прогрес», «Мотор Січ» та Baykar Makina на постачання двигунів.

У серпні цього року перший турецький БПЛА Akıncı, на якому встановлено двигун українського виробництва, передали силам безпеки. Двигуни виробництва ДП «Івченко-прогрес» та АТ «Мотор Січ» будуть встановлювати на різні конфігурації БПЛА Akıncı.

Верховна Рада 18 листопада ратифікувала Рамкову військову угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки, підписану 16 жовтня 2020 року в Стамбулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-