Розвиватися за рахунок власних енергоресурсів: експерт пояснив, коли це можливо в Україні

Розвиватися за рахунок власних енергоресурсів: експерт пояснив, коли це можливо в Україні

Укрінформ
Досягнення Україною енергоефективності на рівні Польщі дало б змогу нашій країні забезпечити динамічний енергетичний розвиток країни за рахунок власних енергоресурсів.

Про це заявив президент "МХП Еко Енерджі" Олександр Домбровський у ході експертного обговорення на тему «Енергетична дипломатія України – quo vadis?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу нагадати, що рівень енергетичної ефективності, або енергоємкості української економіки, на жаль, один з найвищих у світі. Це говорить про те, що ми фактично щороку мусимо 10-15 млрд доларів викидати з української економіки, щоб імпортувати енергетичні ресурси. Якби рівень енергетичної ефективності української економіки був таким, як, приміром, сьогодні у Польщі, то тих енергоресурсів, які ми видобуваємо всередині країни, в тому числі природного газу, нам повністю вистачало б для забезпечення динамічного енергетичного розвитку нашої країни. Більше того, у нас була б ще якась невелика енергетична дельта, яку ми могли б експортувати в різних формах", - сказав Домбровський.

За його словами, за 30 років незалежності України тільки за імпорт природного газу "з однієї з країн" ми заплатили фактично один сьогоднішній ВВП країни, а оплата загалом імпорту енергоресурсів за 30 років обійшлася Україні у три сьогоднішніх ВВП країни.

На думку Домбровського, Україна могла б досягти енергетичної незалежності, і це "дуже просто зробити, якщо піднапружитися".

Президент "МХП Еко Енерджі" також висловив переконання, що сильна енергетична дипломатія буде можливою тоді, коли в країні буде сформована сильна енергетична політика.

"Сильну енергетичну політику здатний проводити сильний уряд з сильними недевальвованими міністрами... Якщо не буде повноважень, якщо не буде професіоналів, яку б позицію ми з вами не формували .., це може бути чистий формалізм, який не дасть можливості нічого змінити в країні", - резюмував Домбровський.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у ході робочої поїздки на Тернопільщину заявив, що в Україні у 2022 році стартує масштабна програма з енергомодернізації котелень, спрямована на підвищення енергоефективності та зменшення втрат тепла під час його транспортування мережами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-