В Україні пропонують знизити штрафи для бізнесу

В Україні пропонують знизити штрафи для бізнесу

Укрінформ
Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів розробила законопроєкт, яким пропонує зменшити штрафи для бізнесу з 1-10% від обороту компанії за місяць до 0,1-5%.

Про це під час брифінгу за результатами обговорення законопроєкту із представниками бізнесу заявила голова ТСК народна депутатка Галина Янченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми пропонуємо зменшити штрафи, бо з нашої точки зору вони є дуже високими. Якщо нині штрафи складають 1-10% від всього обороту компанії за минулий місяць, ми пропонуємо знизити їх до 0,1-5%", - сказала Янченко.

За її словами, пропонується також відібрати у Держпродспоживслужби можливість визначати розмір покарання за порушення самостійно, натомість конкретизуються умови, за яких накладається той чи інший розмір штрафу. Зокрема, пропонується за перше порушення накладати менше стягнення, а при повторних порушеннях в одній і тій самій компанії суми будуть зростати.

Крім того, для визначення сум штрафів буде використовуватися оцінка ризиків діяльності. Для компаній із низькими ризиками суми будуть меншими, ніж для компаній з високими ризиками.

Янченко повідомила, що пропонується впровадити судовий контроль.

"Ми запроваджуємо такий інструмент судового контролю до того, як штраф набере чинності й, відповідно, компанія буде змушена його сплатити. Ми даємо можливість оскаржити штраф безпосередньо в суді", - прокоментувала депутатка.

Вона зазначила, що депутати планують зареєструвати розроблений законопроєкт у парламенті до кінця цього тижня.

Як повідомлялося, у липні Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області наклало на компанію "Нова пошта" штраф на понад 325 млн грн, які у компанії вважали необґрунтовано великим. Рішення про штрафні санкції ухвалили за результатами перевірок скарг клієнтів "Нової пошти".

Після суспільного розголосу, за підсумками зустрічі з головою Держпродспоживслужби Владиславою Магалецькою та представником бізнес-омбудсмена досягли домовленостей про перевірки правомірності нарахування штрафів. За їх результатами Держпродспоживслужба скасувала постанови про накладення стягнень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-