Україна і Туреччина реалізовують понад 30 оборонних контрактів

Україна і Туреччина реалізовують понад 30 оборонних контрактів

Фото, відео
Укрінформ
За останні чотири роки кількість спільних проєктів України і Туреччини в оборонній сфері перевищила 30.

Про це йшлося в ході панелі про українсько-турецьку оборонну співпрацю в рамках виставки SAHA Expo у Стамбулі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«За останні 4-5 років кількість угод та контрактів між Україною та Туреччиною зросла в рази. Це домовленості між сусідніми та дружніми країнами, з високим рівнем довіри стратегічного партнерства, які несуть взаємну вигоду обом країнам... За останні 4 роки ми збільшили кількість спільних проєктів і зараз їх понад 30. Загальний товарообіг досягає 5 млрд доларів, 1 млрд з яких – це оборонні контракти, підписані за останні 3-4 роки. Ми рухаємося в бік спільних бізнес-моделей», - сказав технічний директор Baykar Makina Халюк Байрактар.

Він також зазначив, що ще 20 років тому в Туреччині було близько 17 компаній в оборонній сфері, зараз це понад 1,7 тисячі компаній, а кількість проєктів зросла із 60 до 750.

Посол України в Туреччині Василь Боднар наголосив на тому, що "Україна та Туреччина не просто дві країни, які продають один одному продукцію, а країни, які ведуть бізнес разом і працюють над зміцненням обох країн в оборонній сфері".

Генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Вадим Ноздря констатував, що в України та Туреччині подібні цілі – це розширення можливостей оборонної сфери та посилення збройних сил. Він подякував Туреччині за незмінну позицію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

«Діалог наш триває та розвивається у різних вимірах в оборонній сфері… Україна має унікальний досвід в оборонній промисловості, пропонує різноманітні товари та продукцію. І ми переконані в тому, що для подальшої співпраці з оборонною промисловістю Туреччини маємо перспективи та простір для маневру», - сказав Ноздря.

Гендиректор Укрспецекспорту окреслив наявні військово-технічні проєкти, над якими працюють Україна та Туреччина, та можливі подальні напрямки розвитку співпраці.

«Наше стратегічне партнерство ґрунтується на довірі та політичному діалозі між нашими Президентами, практичним локомотивом якого є співпраця в оборонній сфері… Ми прагнемо додати нових вимірів у нашу співпрацю, використовуючи весь чинний потенціал. Я чітко бачу це на цій виставці. Також ми працюємо не лише у вимірі інтересів двох країн, а й для третіх ринків, виступаючи з новими позитивними ініціативами», - сказав Боднар.

Дипломат позитивно оцінив підписані в рамках SAHA Expo нові контракти між українськими підприємствами «Івченко-прогрес», «Мотор Січ» та Baykar Makina, висловивши сподівання, що кількість контрактів зростатиме.

У коментарі Укрінформу Боднар також зазначив, що турецькі оборонні компанії відкривають свої представництва та налагоджують виробництво в Україні.

«Частина турецьких компаній вже відкрила свої представництва в Україні, це Aselsan, Bayraktar та інші. Вони можуть розвивати свою співпрацю в широкому спектрі пропозицій. Ми запрошуємо турецькі компанії відкривати виробничі потужності в Україні, оскільки ми зараз працюємо над змінами в системі оборонних замовлень і йде реформування структури Укроборонпрому, що дасть більш лібералізований ринок», - сказав посол.

За його словами, відкриття виробничих потужностей в Україні має й інші переваги, серед яких доступ на європейський ринок.

«Також виробництво у нас – це частково доступ на європейський ринок, оскільки ми маємо угоду про вільну торгівлю між Україною та Європейським Союзом і це створює додаткові можливості для виробників на території України. Йдеться про продаж продукції військового чи цивільного призначення, використовуючи потенціал України», - сказав дипломат.

Так само важливо, додав він, щоб Україна брала участь в нових спільних проєктах, як, наприклад, з компанією Baykar Makine стосовно виробництва безпілотників та літальних апаратів.

Як повідомляв Укрінформ, виставка SAHA Ехро розпочалася 10 листопада в Стамбулі. Організатор - Стамбульська асоціація компаній оборонної, авіаційної та космічної промисловості (SAHA) – найбільший у Туреччині та другий за розміром у Європі оборонно-аерокосмічний кластер. На заході представили високотехнологічну продукцію понад 300 оборонних і космічних підприємств з Європи, Азії та Африки.

Україна представлена об'єднаною експозицією ДК «Укрспецекспорт», стендами компаній «Мотор Січ», «ФЕД», «Івченко-прогрес», «Радіонікс», ТОВ «Оборонні технології», асоціації «Укравіапром», Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Харківського національного авіаційного університету.

До 13 листопада захід відбувався в офлайн-форматі, а з 15 листопада 2021 року до 15 лютого 2022 року – в режимі онлайн. Для цього створили спеціальний застосунок, який дає доступ до віртуальної виставки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-