Торік через систему ProZorro закупили продуктів харчування на 11 мільярдів гривень

Торік через систему ProZorro закупили продуктів харчування на 11 мільярдів гривень

Укрінформ
Через електронну систему публічних закупівель ProZorro у 2020 році проведено близько 200 тис. процедур придбання продуктів харчування на загальну суму 11 млрд грн.

Як повідомляє Укрінформ, про це під час четвертого регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», який проходить у Львові, розповів генеральний директор ДП «Прозорро» Василь Задворний.

«Реформа харчування в Україні - це дуже комплексна та складна реформа. Адже тут мова і про демографію, і логістику, і продукти харчування, і зміну сприйняття, і модернізацію приміщень і, безумовно, закупівлі. А закупівлі, яких в загальному в Україні щорічно відбувається 2-3 мільйони, це завжди конфлікт», - розповів фахівець.

За його словами, за весь час існування електронної системи ProZorro було проведено близько 10 млн закупівель; щодня держава в середньому оголошує 9,5 тис. закупівель на суму 3 млрд грн, а щорічна вартість укладених контрактів складає близько 572 млрд грн.

Водночас за допомогою сервісу у 2020 році проведено близько 200 тис. процедур закупівлі продуктів харчування на загальну суму 11 млрд грн; також на 5,5 млрд грн було закуплено послуг з організації харчування і на 650 млн грн - обладнання для харчоблоків .

Серед головних ризиків, з якими стикалися замовники під час закупівель харчування за допомогою сервісу ProZorro, - насамперед отримання неякісного товару, затягування закупівель через оскарження, відсутність пропозицій та невиконання договору постачальниками.

На думку Задворного, аби уникнути купівлі неякісних продуктів, необхідно вказувати найменування товару з зазначенням моделі, виду, а також максимально детальні характеристики із зазначенням нормативно-технічної документації (ДСТУ).

«Чому це важливо? Не тому, що це дозволить постачальникам краще зрозуміти, що вам необхідно. Це дасть засади обґрунтовано не приймати товар та застосувати штрафні санкції до такого постачальника в разі виявлення недотримання умов», - додав генеральний директор ДП.

Як повідомляв Укрінофрм, наступного року на реформу системи шкільного харчування в Україні виділять 1,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-