Зеленський підписав закон «Про енергетичну ефективність»

Зеленський підписав закон «Про енергетичну ефективність»

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про енергетичну ефективність», який 21 жовтня цього року прийняв Парламент.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

Зазначається, що основна ціль закону – створення нових рамкових умов для стимулювання енергоефективності у всіх секторах економіки.

Цей закон закладає фундамент для фінансування державних програм енергоефективності. Так, прикінцевими положеннями закону зазначено:

  • щорічно передбачати у проєкті закону про Державний бюджет України на відповідний рік видатки на програми з підвищення енергоефективності не менше 1% видаткової частини бюджету;
  • доручити Уряду розробити і затвердити державні цільові програми енергетичної модернізації житлового фонду, підприємств-виробників теплової енергії, підприємств водопостачання та водовідведення.

Закон також усуває технічні перепони, які ускладнювали укладання ЕСКО-договорів, та надає повноцінного характеру розвитку енергосервісу. Цей механізм залучає приватні інвестиції в модернізацію бюджетних установ. Середня річна економія за реалізованими ЕСКО-проєктами становить 35%.

Серед вагомих положень закону є такі:

  • квитанції на оплату послуг з розподілу природного газу будуть містити у тому числі інформацію про енергоефективні заходи;
  • великі підприємства зобов‘язані раз на 4 роки проводити енергоаудит, якщо не запроваджено сертифіковану систему енергетичного або екологічного менеджменту. Це сприятиме оптимізації витрат на енергоспоживання;
  • органи державної влади та місцевого самоврядування мають купувати обладнання, що відповідає найвищому класу енергоефективності.

Використання саме такого обладнання дозволить надалі заощадити більше коштів, аніж закупівля техніки, що не є енергоефективно.

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримає від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) грант в 1 млн євро на енергоощадні заходи в лікарнях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-