Збитки вугледобувним підприємствам на 51 мільйон: перед судом постануть восьмеро осіб

Збитки вугледобувним підприємствам на 51 мільйон: перед судом постануть восьмеро осіб

Укрінформ
Перед судом постануть восьмеро осіб, які завдали понад 51 млн грн збитків трьом вугледобувним державним підприємствам.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Сьгодні НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу стосовно восьми осіб, обвинувачених у завданні 51,17 млн грн збитків трьом вугледобувним державним підприємствам.

Обвинуваченими є фізична особа - організатор злочинної організації, секретар тендерного комітету державного підприємства "Селидіввугілля", секретар тендерного комітету держпідприємства "Мирноградвугілля", голова, секретар і двоє членів тендерного комітету держпідприємства "Шахтоуправління Південнодонбаське №1", а також ще одна фізична особа.

Їхні дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 255 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, створення злочинної організації) Кримінального кодексу України.

За даними слідства, упродовж 2016-2018 років учасники корупційної схеми фактично встановили контроль за державними закупівлями "Селидіввугілля", "Мирноградвугілля" та "Шахтоуправління Південнодонбаське №1".

"Ідеться про весь ланцюг — від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним", - зауважили у НАБУ.

У 69 закупівлях зазначених вугледобувних підприємств, які досліджували НАБУ і САП і в яких встановили факти порушення законодавства, договори на постачання отримувала одна компанія.

Ішлося про постачання найрізноманітніших позицій: паливно-мастильні матеріали, запасні частини до гірничо-шахтного обладнання, металовироби, кабельна продукція для шахт.

"Фактично ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору. Ті, в свою чергу, через навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами", - заявили у НАБУ.

Читайте також: САП направила до суду справу щодо зловживань в енергетиці

Таким чином, упродовж майже трьох років зазначені державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари на загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн. Крім того, деякі із цих закупівель були здійснені без нагальної потреби.

Детективи НАБУ 16 березня 2020 року повідомили про підозру трьом особам, задіяним у корупційній схемі. Шістьом фігурантам підозри були оголошені 19 березня й ще одному — у квітні 2020 року.

У серпні 2020 року НАБУ і САП завершили розслідування справи та відкрили вісьмом підозрюваним матеріали слідства для ознайомлення.

Матеріали слідства щодо дій ще трьох осіб виділені в окреме кримінальне провадження. Ідеться про оголошеного в розшук у березні 2020 року директора товариства з обмеженою відповідальністю "Доненергоекспорт", оголошеного в розшук у квітні того ж року голову тендерного комітету державного підприємства "Мирноградвугілля", а також про невстановлену особу.

Загалом у кримінальному провадженні 10 фігурантів.

Як повідомляв Укрінформ, у Сумській області контррозвідка Служби безпеки України на початку листопада блокувала схему з розкрадання коштів державного оборонного підприємства.

Контррозвідка СБУ викрила групу осіб, які організували схему постачання оборонному авіаційному підприємству уживаного неякісного обладнання під виглядом нового, намагаючись незаконно привласнити 2,5 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-