Енергетика стабільно працює і зможе пройти опалювальний сезон - експерт

Енергетика стабільно працює і зможе пройти опалювальний сезон - експерт

Укрінформ
Немає жодних доказів того, що Україні не вистачає для проходження опалювального сезону хоча б одного з енергетичних ресурсів.

Про це розповів експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев у ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

Він додав, що не слід перебільшувати проблеми, що існують.

"Дуже багато хто зараз говорить про нібито нестачу енергетичного вугілля, якісь провали в забезпеченні України електричною енергією, катастрофічну ситуацію на газовому ринку. Досить просто проаналізувати статистичні дані, щоб переконатися в тому, що вугілля достатньо для функціонування всіх теплових електростанцій, які на ньому працюють. Контракти підписано на постачання цього вугілля... Зараз на чільне місце поставлена ​​економічна доцільність. І суб'єкти господарювання закуповують стільки енергетичного вугілля, скільки в цей момент їм необхідно", — зазначив експерт.

Читайте також: Компаніям-власникам ТЕС і ТЕЦ обіцяють позапланові перевірки

Щодо газу, за його словами, достатньо порівняти обсяги споживання в опалювальний сезон із тими обсягами, які видобуває Україна, та тими обсягами, які реально належать українським трейдерам, і перебувають у підземних сховищах газу.

Рябцев також повідомив, що об'єднана енергетична система України є достатньо надійною зараз.

"Працюють 14 з 15 блоків атомних електростанцій. Забезпечують значні обсяги генерації електричної енергії. А те, що підписуються угоди про резервування потужностей з боку Білорусі, то це на той випадок, якщо якийсь із блоків вийде з ладу, станеться аварійна зупинка, відбудуться будь-які проблеми на лініях електропередач", — сказав він.

Читайте також: Запаси вугілля на складах зменшилися майже на 7% - Міненерго

Експерт пояснив, що тарифи на тепло в Україні не зростуть, але якщо йдеться про тарифи на теплову енергію, підігрів води, то це додаткове навантаження на місцеві бюджети.

"Оскільки саме органи місцевого самоврядування зараз відповідають за затвердження відповідних тарифів. Безумовно, політику ціноутворення, тарифну політику насамперед на газовому ринку необхідно переглядати... Щодо забезпеченості громадян газом, забезпеченості домогосподарств тепловою енергією, то у мене тут немає жодних сумнівів, що цей опалювальний сезон Україна пройде так само як і минулий. Так, з окремими аваріями, з окремими проблемами місцевого масштабу. Оскільки, на жаль, держава не має коштів для повної модернізації системи теплопостачання", — сказав він.

Рябцев резюмував, що є проблеми, і їх треба розв’язувати, однак про катастрофічний стан української енергетики не йдеться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-