ДТЕК Енерго вимагає спростування звинувачень у зриві балансування енергосистеми

ДТЕК Енерго вимагає спростування звинувачень у зриві балансування енергосистеми

Укрінформ
Компанія «ДТЕК Енерго» вимагає від НЕК «Укренерго» спростування звинувачень на свою адресу щодо причин зриву балансування енергосистеми країни. 

Як передає Укрінформ, про це повідомили в ДТЕК Енерго.

«ДТЕК Енерго вимагає від НЕК «Укренерго» спростування звинувачень на адресу компанії щодо причин зриву балансування енергосистеми та запиту аварійної допомоги з Білорусі… Компанія сприймає надумані звинувачення системного оператора як частину політичного тиску у відповідь на послідовну та принципову позицію щодо неприпустимості імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, і це є спробою перекласти відповідальність за провальну енергетичну політику країни з державних чиновників на енергетиків та шахтарів», - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що теплоелектростанції ДТЕК Енерго останні три місяці працюють понад план, компенсуючи простій державних ТЕС та ТЕЦ.

«Саме завдяки надзусиллям енергетиків та шахтарів ДТЕК Енерго, енергосистема продовжує функціонувати в умовах штучно створеної кризи у державній генерації», - підкреслено у повідомленні.

Також наголошено, що ДТЕК Енерго незважаючи на безпрецедентну кризу та рекордні ціни на енергоресурси, імпортувала в країну понад 300 тис. тонн вугілля, надавши безоплатну підтримку державним ТЕС.

У ДТЕК Енерго додали, що найближчим часом компанія очікує ще 4 партії вугілля зі США, у той час як держгенерація – 0.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією НЕК «Укренерго» 2 листопада Україна змушена була звернутися до Білорусі і Словаччини із запитом про постачання електроенергії в рамках договору про аварійну допомогу через ситуацію на ТЕС.

Читайте також: Доступ до міждержавних перетинів електрики із Росії отримали 8 компаній - Укренерго

За даними Укренерго, причинами дефіциту потужності стала підвищена аварійність на енергоблоках теплових електростанцій (ТЕС) у період сезонного зростання споживання. При цьому 2 листопада спостерігався значний перевиробіток електроенергії на ГЕС та зниження генерації ВДЕ.

Зокрема, на «ДТЕК Курахівська ТЕС» затримано вихід з планового ремонту блоку №8, який наразі переведено в аварійний ремонт до кінця доби 5 листопада. Також в першій половині дня 2 листопада було виведено в ремонт корпус 1А «ДТЕК Криворізької ТЕС».

Зранку 2 листопада виведено в аварійний ремонт і енергоблок №11 «ДТЕК Бурштинської ТЕС», що унеможливило перефіксацію енергоблока №8 цієї електростанції на роботу в ОЕС України, що могло би зменшити в цій зоні дефіцит потужності, зазначили в Укренерго.

Крім цього, наголосили в енергокомпанії, через виведення в аварійний ремонт енергоблоків №11 та №6 «ДТЕК Бурштинська ТЕС» Укренерго 2 листопада з 10:00 до 20:00 активувало аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини для компенсації дефіциту потужності та виконання погодженого сальдо перетоку з ENTSO-E в «острові Бурштинської ТЕС». Орієнтовний обсяг аварійної допомоги становить близько 800 МВт-год.

У зв‘язку із стрімким підвищенням рівня аварійності генеруючого обладнання на ТЕС компанії ДТЕК, у НЕК «Укренерго» заявили, що звернуться до Державної інспекції енергетичного нагляду України щодо необхідності проведення відповідних перевірок.

ДТЕК Енерго - генерує чверть електроенергії в країні. Підприємства теплової генерації в складі ДТЕК Східенерго, ДТЕК Дніпроенерго і ДТЕК Західенерго мають понад 13,5 ГВт загальної встановленої потужності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-