Чернишов повідомив, коли об’єднаються Турбоатом та Електроважмаш

Чернишов повідомив, коли об’єднаються Турбоатом та Електроважмаш

Укрінформ
Процес об’єднання харківських АТ «Турбоатом» та АТ «Електроважмаш» у підприємство «Українські енергетичні машини» має завершитися до кінця 2021 року.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, перебуваючи з робочою поїздкою на Харківщині, передає кореспондент Укрінформу.

«Я розумію, що до кінця цього року повна реєстрація і остаточне об’єднання (АТ «Турбоатом» та АТ «Електроважмаш» - ред.) відбудуться», - сказав Чернишов.

Він додав, що генеральний директор «Турбоатома» Віктор Суботін представив програми розвитку об’єднаного підприємства та план замовлень на 2022 рік. Чернишов наголосив, що за останні роки «Турбоатом» знайшов шляхи для модернізації та виходу на нові ринки. Керівник підприємства запевнив, що об’єднання проходить чітко за графіком.

«В Україні це наймасштабніша реорганізація великих підприємств, ми вперше проходимо всі організаційні, фінансові та кадрові зміни. Ми йдемо по запланованому Кабміном графіку, і до кінця цього року об’єднання вже буде закінчене. На 1 січня це буде єдине підприємство», - сказав Суботін.

Він зауважив, що вважає об’єднання історичною справедливістю, оскільки у 1934 році нинішній «Турбоатом» був турбогенераторним заводом, а вже після Другої Світової війни було створено «Електроважмаш» для виготовлення тягових двигунів, куди передали генераторне обладнання.

«В усьому світі турбіна та генератор виготовляються в одній компанії, це, безумовно, правильно, бо є один замовник на електростанцію. І тільки у нас в Україні так сталося, що було дві різні компанії, і це було тяжко об’єднувати в тендерах. Це рішення (про об’єднання) справедливе і дуже необхідне. Це дасть нам змогу більш активно виступати на ринках, у контрактах і перемагати», - сказав Суботін.

Він запевнив, що виробництво тягових двигунів та електричних машин на потужностях «Електроважмашу» буде продовжено та розвиватиметься.

«Ми розуміємо, як не тільки підтримати це виробництво, а й розвивати. В наступному році плануємо завантажити «Електроважмаш» як мінімум в два рази більше», - сказав Суботін.

Як повідомлялося, 31 березня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким погодив пропозицію Фонду державного майна України щодо перетворення державного підприємства «Завод «Електроважмаш» в акціонерне товариство. 27 липня стало відомо, що ФДМУ ініціює приєднання АТ «Електроважмаш» до АТ «Турбоатом».

26 серпня розпорядженням уряду №1005-р, оприлюдненому на Урядовому порталі, Кабінет Міністрів погодив це приєднання. Крім того, «Турбоатом» був внесений до переліку об'єктів великої приватизації.

За відкритими даними, чистий збиток ДП «Електроважмаш» за 2020 рік становив 450,89 млн грн. «Електроважмаш» спеціалізується на розробці та виробництві потужних гідрогенераторів, турбогенераторів для теплових і атомних електростанцій, а також великих електричних машин постійного струму.

Читайте також: На Турбоатомі заявляють, що готові до приєднання Електроважмашу

АТ «Турбоатом» спеціалізується на проєктуванні та виробництві турбін для теплових електростанцій, теплоелектроцентралей, атомних електростанцій, гідроелектростанцій, гідроакумулюючих електростанцій, гідравлічних затворів для ГЕС, ГАЕС і насосних станцій; іншого енергетичного обладнання. Наразі на «Турбоатомі» та «Електроважмаші» працюють приблизно по 2700 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-