Уряд підтримав зміни до законодавства щодо впровадження е-аудиту

Уряд підтримав зміни до законодавства щодо впровадження е-аудиту

Укрінформ
Кабінет Міністрів підтримав зміни до податкового законодавства в частині впровадження е-аудиту. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"На черговому засіданні 28 жовтня Кабінет Міністрів схвалив розроблені Мінфіном зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, зміни передбачають обов’язок платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані: про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також про зміни у фінансово-господарському стані за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T). Такі дані слід надавати протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Для великих платників податків таке зобов'язання планується лише з 1 січня 2025 року, а у платників ПДВ - із 1 січня 2027 року. Також встановлюється відповідальність платників за неподання, несвоєчасне подання, подання з помилками стандартного аудиторського файлу (SAF-T).

Одночасно пропонується внести зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Читайте також: Кабмін звільнив заступника міністра енергетики

У Мінфіні вважають, що впровадження е-аудиту сприятиме удосконаленню ризик-орієнтованих підходів на доперевірочному та перевірочному етапах, а також підвищенню швидкості, точності та ефективності результатів перевірок.

Як повідомлялось, у липні 2021 року уряд схвалив законопроєкт, яким передбачається скасувати обов’язок органу контролю письмово повідомляти суб’єкта господарювання про планову перевірку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-