В Україні відтепер земельні ділянки продаватимуть разом із нерухомістю

В Україні відтепер земельні ділянки продаватимуть разом із нерухомістю

Укрінформ
В Україні сьогодні, 28 жовтня, набули чинності нові правила, за якими одоночасно з купівлею-продажем нерухомості набувається і право власності на земельну ділянку, на якій розташована будівля.

Як повідомляє Укрінформ, відповідний закон № 1174-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості» набув чинності через місяць після опублікування у газеті "Голос України" 28 вересня 2021 року. 

Закон визначає, що при купівлі будь-якого нерухомого майна, а також об'єкта незавершеного будівництва, окрім багатоквартирних будинків, до нового власника одночасно переходить і право на користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт нерухомості. Це право поширюється як на землі, що перебувають у постійному користуванні, так і на орендовані ділянки. Для орендованих земель згоди орендаря на продаж нерухомості не потрібно. Передбачається, що при здійсненні правочину щодо орендованих земель буде достатньо повідомити орендодавцеві про перехід прав на земельну ділянку до нового користувача.

Читайте також: Ринок землі розвивається, але потребує подальшої підтримки - міністр

Закон також врегульовує низку питань щодо власності на земельні ділянки під об'єктами нерухомості. Зокрема передбачається, що у разі, якщо новий власник нерухомості не має права на отримання землі у постійне користування, то в такому випадку він зобов'язаний подати клопотання до відповідних органів влади для отримання земельної ділянки у власність або користування. Також, якщо купується лише частина нерухомого майна, то новий власник має право використовувати необхідну для нього земельну ділянку на підставі домовленості з постійним землекористувачем, право постійного користування при цьому правочині не припиняється. Не потрібно укладати окремого договору про купівлю-продаж земельної ділянки, достатньо угоди про придбання майна, де будуть обумовлені й "земельні" питання. Законом зазначається, що право власності або користування земельною ділянкою у разі набуття прав на об'єкт незавершеного будівництва виникає лише у тому випадку, якщо права на такий об'єкт вже зареєстровані.

Читайте також: В Україні зареєстрували майже 29,5 тисячі земельних угод

Як повідомлялося, очікується, що реалізація цього закону сприятиме правовій визначеності, оскільки надасть змогу встановити процедуру переходу права користування земельною ділянкою у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розміщені на ній. Також закон захищатиме права власників та орендарів земельних ділянок, встановлює відповідальність за невиконання вимог щодо прав користування земельними ділянками та зменшить витрати, пов’язані з переоформленням або припиненням орендних правовідносин у сфері землекористування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-