Дешевий газ для шкіл та лікарень: чи це реально

Дешевий газ для шкіл та лікарень: чи це реально

Укрінформ
Бюджетні установи вже можуть підписувати договори, але пропонована процедура потребує часу

В останній день вересня Кабінетом Міністрів, органи місцевого самоврядування і НАК “Нафтогаз України” підписали меморандум щодо стабільного проходження опалювального сезону. Один із пунктів документа – зобов’язання Нафтогазу забезпечити безперебійне постачання “блакитного палива” для бюджетних організацій за зниженою ціною.

Але уже за два тижні з різних областей почали надходити повідомлення, що бюджетні організації не можуть отримати це дешевше паливо. Подекуди комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) почали оголошувати надзвичайні ситуації, а місцева влада – обривати телефони у Нафтогазі. Що ж сталося та чи отримають школи й лікарні обіцяний “пільговий” газ?

На межі зриву опалювального сезону

Закарпатська комісія з питань ТЕБ та НС оголосила надзвичайний стан в області 11 жовтня. І причина такого рішення – не вже звичний ковід, а відсутність газу для бюджетних організацій. Продавці ресурсу (а це не обов’язково був Нафтогаз), які раніше підписали договори зі школами, садочками, лікарнями, почали відмовлятися постачати паливо, адже ціна, указана в угодах, значно нижча за нинішню.

“Орієнтовна потреба в природному газі для бюджетних установ на період опалювального сезону – близько 25 млн кубометрів. Натомість ціна та відсутність постачальника палива ставить під загрозу вчасність початку опалювального сезону та безперебійну роботу закладів у осінньо-зимовий період”, – прокоментував ситуацію голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков.

Анатолій Полосков
Анатолій Полосков

В облдержадміністрації кажуть, що меморандум, підписаний 30 вересня, не передбачає стабільної ціни для бюджетних установ та організацій як окремих юридичних осіб, що використовують природний газ для опалення та гарячого водозабезпечення. При цьому в області майже всі заклади мають автономні котельні. Через це їм доводиться закуповувати паливо безпосередньо у постачальників за результатами торгів у системі Прозорро.

Того ж дня про загрозу оголошення надзвичайної ситуації заявили в Івано-Франківську. “Заклади охорони здоров’я на сьогодні не мають опалення, середня температура у стаціонарах в межах 18-19 градусів, при тому, що мають бути забезпечені 20-22-23 градуси”, – повідомила начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міськради Марія Бойко під час позачергового засідання міської комісії ТЕБ та НС.

За словами чиновниці, місцеві медзаклади мали укладені договори на постачання газу за ціною в межах 7-8,85 грн за кубометр, але вже минулого тижня лікарням запропонували газ по 30 гривень. Схожа ситуація й у Івано-Франківських школах.

"Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення, яким неможливість початку опалювального сезону у восьми бюджетних закладах міста через відсутність природного газу класифіковано як надзвичайний стан. Обіцяно, що НАК "Нафтогаз" після цього забезпечить необхідні ліміти газу", – повідомила пресслужба Чернігівської міськради 11 жовтня.

Схожі заяви зробили у Львівській ОДА та у Херсонській міськраді.

Причиною відсутності газу для бюджетних організацій стали тривалі тендерні процедури, значне зростання ціни “блакитного палива” та звичайна бюрократична тяганина.

Що обіцяли і що пропонується натомість

У меморандумі, який підписали 30 вересня, ціну газу для бюджетних організацій зафіксовано на рівні 13,66 грн за кубометр. Нафтогаз також зобов’язався забезпечити безперебійне постачання палива для потреб населення та бюджетних організацій.

Скільки ж пропонують школам, лікарням та іншим бюджетним організаціям платити за газ різні постачальники, можна перевірити за допомогою системи публічних закупівель Прозорро.

Так, відділ освіти однієї із сільських рад на Кіровоградщині 13 жовтня оголосив тендер на закупівлю газу з очікуваною ціною кубометра 30 грн. Їхні колеги з Черкащини, готуючись до тендера, назвали очікувану вартість у 33 грн за кубометр. Звісно, ці відділи освіти розраховують знизити ціну у процесі аукціонів, але отриманий результат однак може значно відрізнятися від обіцяних 13,7 грн за кубометр.

Такі висновки можна зробити, переглянувши вже укладені й оприлюднені договори. Зокрема, ясла-садок на Херсонщині закупили в компанії “Газенергоальянс” паливо по 35,91 грн/кубометр. Школа на Львівщині законтрактувала у “Львівгаззбуту” газ по 29,86 грн/кубометр, а Вишгородська центральна районна лікарня зійшлася із “Київоблгаззбутом” на ціні в 45 (!) грн за кубометр.

Усі ці закупівлі проводилися без використання електронної системи, тобто, комунальні заклади й газопостачальники домовлялися між собою без проведення аукціонів.

Розв’язання проблеми?

Першим рубежем, на який посипалися скарги через відсутність газу (насамперед дешевого) для бюджетних установ, став Нафтогаз. "Типовий договір формується", – сказав директор департаменту інтегральних комунікацій компанії Максим Білявський у відповідь на запитання Укрінформу, чи відповідає дійсності інформація про те, що "Нафтогаз Трейдинг" не виходить на тендери бюджетних організацій.

Але сформувати договір мало – потрібно отримати погодження Кабміну, адже Нафтогаз є державною компанією та повинен дотримуватися відповідних процедур.

І на 12 жовтня таке погодження нарешті з’явилося. На позачерговому засіданні уряду Нафтогаз отримав “зелене світло” на укладання договорів з бюджетними організаціями. Зокрема, Кабмін погодив і додаткові угоди до трирічних контрактів з підприємстами теплокомуненерго, і договори постачання природного газу бюджетним установам та організаціям відповідно до примірного договору.

“Це рішення (про укладання договорів з бюджетними організаціями за ціною 13,7 грн за кубометр. – Ред.) потребувало погодження з Кабміном як акціонером Нафтогазу і органом, який зараз виконує функцію наглядової ради компанії. Сьогодні (12 жовтня. – Ред.) ми отримали відповідні погодження і тепер можемо укладати зміни до договорів з тепловиками та контракти з бюджетними й релігійними організаціями", – повідомив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

Юрій Вітренко
Юрій Вітренко

Він зауважив, що бюджетні організації можуть обрати й іншого постачальника газу, проте НАК пропонує таким клієнтам зручний контракт. Зокрема, дія угоди поширюватиметься не лише на опалювальний сезон 2021/2022 років, а до кінця наступного року.

ГК “Нафтогаз Трейдинг”, з якою бюджетні організації й мають підписувати угоди, 12 жовтня розіслала звернення до обласних та міських держадміністрацій. “Просимо у найкоротший термін надати перелік бюджетних установ та організацій, які укладатимуть договір на постачання природного газу з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг", – йдеться в листі, який є у розпорядженні Укрінформу.

Також компанія розіслала алгоритм, за яким підписуватиме угоди на постачання газу. Процес має відбуватися відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”, а у бюджетних організацій є дві опції: провести процедуру переговорів або підписати прямий договір.

Останній варіант найпростіший. Школа, лікарня чи інший комунальний заклад повинні надіслати “Нафтогаз Трейдингу” звернення про укладання прямого договору і пакет документів (копії статуту, заяви-приєднання до газорозподільчих мереж, проєкт договору тощо). Компанія-потачальник підписує договір з тією датою, яку вкаже бюджетна організація.

Переговорна процедура може забрати більше часу. Так, бюджетна організація має надіслати газопостачальній компанії запрошення до проведення переговорної процедури та згаданий вище пакет документів. “Нафтогаз Трейдинг” перевірить цей пакет та повідомить про його погодження.

Але після цього йде не підписання договору, а ще одна бюрократична процедура. Комунальний заклад, який ініціював переговори, має ухвалити рішення про намір укласти договір та оприлюднити його у системі Прозорро. Копія такого повідомлення надсилається до Нафтогазу разом із повідомленням про можливу дату підписання угоди.

Згідно із законодавством, підписання має відбутися не раніше, ніж за 10 днів після публікації інформації про намір укласти договір. Але за нагальної потреби – винятки, якими можуть скористатися школи й лікарні – цей строк можна скоротити до 5 днів.

Є ще один важливий момент. Всі зобов’язання щодо постачання газу за ціною 13,7 грн за кубометр стосуються лише бюджетних організацій – тобто, приватні лікарні, школи, університети не зможуть скористатися такою пропозицією.

Поки що Нафтогаз не повідомляє, скільки бюджетних установ скористалися пропозицією купити газ дешевше. Таких закладів по країні більше 7 тисяч. Тим часом Україна вже входить в опалювальний сезон. Але Нафтогаз продовжує приймати заявки, що дає шанс рано чи пізно увімкнути опалення в усіх важливих соціальних об’єктах і заплатити при цьому в рази менше, ніж того хочуть інші газопостачальники.

Однак навіть при зниженій ціні “блакитного палива” місцевій владі доведеться збільшити витрати на опалення підвідомчих установ. Так, в Ужгороді міська рада вже виділила додатково 3,2 млн гривень для цих цілей, а до кінця року потрібно буде знайти ще близько 8 млн гривень. За таких умов на місцях очікують, що Кабмін виконає взяті на себе фінансові зобов’язання, які зафіксовані в меморандумі.

Нагадаємо, раніше Укрінформ розповідав про особливості підписаного меморандуму про стабільне проходження опалювального сезону – подробиці ТУТ. До того ж, у Європі також намагаються протидіяти високим цінам на газ.

Вікторія Наконечна, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-