Інспектори ДІАМ тепер приймають в експлуатацію об'єкти за три дні — Чернишов

Інспектори ДІАМ тепер приймають в експлуатацію об'єкти за три дні — Чернишов

Укрінформ
Інспектори Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) розглядають документацію та виїжджають на перевірку об’єктів перед прийняттям їх в експлуатацію протягом трьох днів, хоча раніше цей процес займав до трьох місяців.

Як передає Укрінформ із посиланням на Міністерство розвитку громад та територій, про це заявив очільник Мінрегіону Олексій Чернишов.

"Цифровізація будівельної сфери змушує учасників ринку відповідальніше ставитися до дотримання законодавства. З початку роботи нової інспекції оптимізовано виконання дозвільно-реєстраційних функцій – 99% звернень замовників опрацьовуються протягом 24 годин. Оперативною також є і реакція на заявки щодо прийняття в експлуатацію об’єктів – інспектори після розгляду документів одразу виїжджають на об’єкт та перевіряють його", - сказав Чернишов.

За його словами, якщо об’єкт не завершено або він не відповідає проєкту чи нормам інклюзивності, чи вимогам безпеки, то його не приймуть в експлуатацію у такому вигляді. Чернишов також повідомив, що понад 140 об’єктів у результаті перевірки не отримали сертифікати про прийняття в експлуатацію через різні порушення — невідповідність проєктній документації, нормам, у тому числі з інклюзивності тощо. Ці порушення мають бути виправлені в обов’язковому порядку.

У Мінрегіоні також зазначають, що з початку роботи Державної інспекції архітектури та містобудування у прозорий спосіб видано сотні дозволів на будівництво та ремонтні роботи у школах і лікарнях, на реставрацію пам’яток архітектури тощо. За цей час ДІАМ було опрацьовано: дозволів на виконання будівельних робіт – понад 600; повідомлень про початок будівельних робіт – понад 400; повідомлень про початок підготовчих робіт – понад 80; декларацій про готовність об’єктів до експлуатації – понад 2500; сертифікатів про прийняття в експлуатацію об’єкта – понад 270.

Також співробітники ДІАМ сформували перелік планових перевірок на 2022 рік. З попереднім графіком можна ознайомитися на сайті inspections.gov.ua.

Читайте також: ДАБІ ліквідували - відтепер замість неї буде нова будівельна інспекція

Як повідомлялося, раніше міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що Державна інспекція архітектури та містобудування починає співпрацю з однією з провідних міжнародних організацій - International Development Law Organization. Партнери будуть супроводжувати проєкт, що передбачає новий порядок проведення конкурсів на посади ДІАМ, а також сприятимуть реформуванню містобудівної галузі в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-