Марченко назвав реальним до виконання «бюджетний» законопроєкт

Марченко назвав реальним до виконання «бюджетний» законопроєкт

Укрінформ
При доопрацюванні законопроєкту про державний бюджет на 2022 рік до першого читання вдалося знайти додаткові джерела фінансування видатків на 6,5 млрд грн.

Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко, виступаючи у Верховній Раді під час розгляду законопроєкту про держбюджет у першому читанні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Йдеться про додатковий ресурс для розвитку територій, підтримки важливих інфраструктурних проєктів (у тому числі — розбудови аеропортів), протиковідних заходів, програм розвитку соціально-культурної сфери”, - уточнив Марченко.

На думку міністра, проєкт державного кошторису на наступний рік є реальним до виконання і збалансованим.

За його словами, документ схвально оцінили представники Міжнародного валютного фонду, які зараз працюють у нашій країні.

Водночас у виступах депутатів наголошувалося на необхідності ретельного доопрацювання бюджетного законопроєкту до другого читання — зокрема, в частині мінімізації впливу на економіку і суспільство рекордного підвищення вартості енергоносіїв.

Доволі критично оцінив нинішню редакцію документа й голова Рахункової палати України Валерій Пацкан.

“На жаль, видатки бюджету для окремих розпорядників не відповідають граничним обсягам, визначеним Бюджетною декларацією. Уряд прогнозує зростання ВВП на рівні 3,8%. За нашою оцінкою, це надто оптимістично. Динаміка основних економічних показників цього року, тенденції на світових ринках свідчать, що такого зростання може не бути. Жовтневе погіршення прогнозу розвитку економіки України від МВФ тільки підтверджує цей факт”, - попередив Пацкан.

Читайте також: Стефанчук закрив засідання Ради під час розгляду поправок до проєкту бюджету-2022

За його словами, внаслідок цього зростає ризик недонадходження коштів бюджету у визначених обсягах, що може збільшити тиск на бюджетну систему

Пацкан також закликав до вдумливих дій у сфері державних запозичень. Адже 571 млрд грн позик, запланованих у наступному році, повністю підуть на погашення й обслуговування державного боргу. Це - майже третина усіх бюджетних надходжень.

“Є ризик, що заплановані позики не вдасться залучити вчасно і в повному обсязі. Загалом на кінець 2022-го борг збільшиться до 3,1 трлн грн, за рік збільшившись на 178 млрд грн (4,4 тис. гривень на кожного громадянина)”, - наголосив голова Рахункової палати.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт держбюджету на 2022 рік передбачає зростання ВВП на 3,8%, інфляцію у 6,2% та курс долара у 28,6 грн за дол. Дефіцит бюджету у наступному році знизиться до 3,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-