Нафтогаз може наростити щорічний видобуток газу до 24 мільярдів кубів за 10 років - Вітренко

Нафтогаз може наростити щорічний видобуток газу до 24 мільярдів кубів за 10 років - Вітренко

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" має потенціал до збільшення видобутку природного газу з нинішніх 14 млрд куб. м до 24 млрд куб. м упродовж 10 років.

Про це під час Українського газового конгресу заявив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Валове виробництво газу становить 14 млрд кубометрів. Ми розраховуємо наростити цей видобуток до 24 млрд куб. м у найближчі 10 років", - сказав Вітренко.

Він підкреслив, що Нафтогаз є однією із найбільших газовидобувних компаній Європи. Вітренко представив портфоліо проєктів компанії у сфері газовидобутку, яке включає Юзівську площу та поклади на шельфі Чорного моря.

За словами очільника Нафтогазу, розробка нових родовищ у Чорному морі, глибоких газових покладів тощо потребує понад 12 млрд доларів у найближчі роки. У разі успішного проведення розвідки підтверджені запаси газу у портфоліо компанії можуть зрости майже у 5 разів відносно нинішнього рівня, до 600 млрд кубометрів.

Наразі частка Нафтогазу у видобутку газу становить 76%, решту займають приватні компанії.

Вітренко також зауважив, що Україна має величезний потенціал для розвитку "зеленої" енергетики. Так, Нафтогаз оцінює перспективи у виробництві біометану в 5 млрд кубометрів на рік (очікуваний об'єм інвестицій - 5-10 млрд доларів), виробництво біопалива - в 0,5-0,9 млн тонн на рік (1-2 млрд доларів інвестицій), виробництва та постачання водню - в 1ГВт (близько 1 млрд доларів інвестицій).

Читайте також: Нафтогаз зможе за потреби покривати попит промисловості на газ - Вітренко

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів поставив перед НАК "Нафтогаз України" та АТ "Укргазвидобування" завдання наростити видобуток газу й надав усі необхідні для цього інструменти.

Крім того, НАК "Нафтогаз України" планує розвивати виробництво біогазу та водню.

АТ "Укргазвидобування" за січень - вересень 2021 року порівняно із аналогічним періодом торік скоротило видобуток газу на 4,8% - до 10,2 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-