Затоплення шахт на окупованому Сході може призводити до забруднення води - експерт

Затоплення шахт на окупованому Сході може призводити до забруднення води - експерт

Укрінформ
Неконтрольоване затоплення шахт на тимчасово окупованому Сході України може призвести до низки екологічних проблем, зокрема забруднення води та грунтів, вибухів метану, просідання та обвалів грунту.

Про це розповіла керівник проєкту "Миробудування та примирення з питань екологічного та ресурсного відновлення на Сході України" благодійного фонду "Право на захист" Олександра Лук'яненко під час пресконференції, яку транслював Укрінформ на Ютуб-каналі.

"Під час роботи проєкту ми працювали з проблемами підняття рівня шахтних вод на Сході України, що викликано неконтрольованим затопленням шахт на непідконтрольній уряду України території. Як правило, цей процес може призводити до забруднення грунтів, поверхневих та грунтових вод, а також проблеми виходу метану на поверхню", - сказала вона.

Лук'яненко наголосила, що проблема затоплення шахт, якщо її не вирішувати, може призвести до великої екологічної небезпеки - підтоплення територій, просідання поверхні грунтів, а також обвалів, зсувів. Вона додала, що існує ризик вибухів метану, який виходить на поверхню через затоплення шахт.

Доктор технічних наук, доцент за спеціальністю "Екологічна безпека" Віктор Єрмаков наголосив, що вирішення екологічних проблем на Сході важливе як для населення України так і для привернення уваги інвесторів, створення нових робочих місць, відкриття нових підприємств на Донеччині та Луганщині.

Читайте також: Затоплення шахт на окупованих територіях - у ТКГ сформували групу експертів

Як повідомлялося, проєкт «Миробудування та примирення з питань екологічного та ресурсного відновлення на сході України» реалізується БФ «Право на захист» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Всі напрацювання в рамках проєкту є винятковою відповідальністю БФ «Право на захист» та не обов’язково відображають погляди USAID або уряду США.

З початку 2021 року БФ «Право на захист» реалізує проєкт, в рамках якого було проведено 6 діалогових сесій з експертами, які працюють у галузі гірничодобувної промисловості та екології, які поділилися своїм досвідом та розумінням проблеми і загроз для навколишнього середовища регіону. Наразі Фонд продовжує підтримку тематичної дискусії щодо проблем екології на Донбасі, проводить адвокаційну кампанію з метою привернення уваги громадськості до цієї проблеми, інформує представників органів державної влади про подальші необхідні кроки, а також залучає місцеве населення до діалогу з метою запобігання екологічній катастрофі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-