Газпром знову не забронював додаткових потужностей для транзиту через Україну

Газпром знову не забронював додаткових потужностей для транзиту через Україну

Укрінформ
Російський газовий монополіст "Газпром" не забронював додаткових потужностей для транзиту газу через Україну в листопаді. 

Про це повідомив генеральний директор ТОВ "Оператр ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"На сьогоднішньому місячному аукціоні на листопад 2021 року знов не були заброньовані додаткові потужності для транзиту природного газу територією України з РФ до ЄС. Європейські ринки миттєво відреагували збільшенням ціни майже на 12% до 104 євро за МВт", - написав Макогон.

Він нагадав, що починаючи з 1 жовтня цього року транзит зменшився на приблизно 24-25 млн кубометрів на добу до 86 млн кубометрів, хоча Газпром забронював та оплатив потужності в обсязі 109 млн кубометрів транзиту на добу.

"Якщо Газпром і надалі не буде доброньовувати додаткові потужності, і продовжить недовикористовувати вже заброньовані потужності ГТС України, то обсяг недопоставленого газу у ЄС складе більше 5 млрд куб. м до кінця опалювального сезону 2021-2022 та майже 2,3 млрд кубометрів до кінця 2021 календарного року", - зауважив керівник ОГТСУ.

Читайте також: Вітренко каже, що транзит газу через Україну впав більш ніж удвічі

Він заявив, що всупереч запевнянням керівництва Росії у бажанні збільшувати поставки газу до Європи, присутня протилежна динаміка по скороченню транзиту через Україну.

Заяви Газпрому про заповнення газом першої гілки "Північного потоку 2" Макогон назвав прямим натяком на те, що Європа може отримати додаткові обсяги тільки через цей трубопровід.

Як повідомлялося, у вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну. Всього у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,257 млрд куб. м.

1 жовтня 2021 року з початку газової доби (07:00) зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-