Зміцнення гривні відображає тимчасові тенденції ринку - депутат

Зміцнення гривні відображає тимчасові тенденції ринку - депутат

Укрінформ
Подальше зміцнення гривні до долара може негативно позначитися на майбутньому бюджеті, але ситуація не критична та лише відображає тимчасові тенденції ринку.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів народний депутат, голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

«Оскільки світова економіка перебуває під впливом неконтрольованих факторів, таких як COVID-19, енергетична криза, а також невизначеність у монетарній політиці Федерального резерву США, долар слабне і втрачає позиції. Багато вітчизняних експертів очікували його зміцнення відносно гривні, але ці очікування не справдилися», - зауважив народний депутат.

За його словами, є два фактори, які спричинили таку ситуацію в Україні. З одного боку, громадяни та бізнес, особливо експортери, восени масово збувають валюту, що є традиційним для цього періоду, а всі розрахунки всередині країни відбуваються в гривні: податки, зарплати, комунальні платежі тощо.

З іншого - імпортери зараз не скуповують доларів, бо очікують нового локдауну, пов’язаного з пандемією коронавірусу, та не ризикують ввозити товари, бо не мають гарантій збуту.

Коли курс гривні продовжить зміцнюватись і далі в бік 26 грн, то на бюджеті така ситуація позначиться негативно, наголошує депутат. Втім, в умовах вільного курсоутворення ситуація не критична, адже "лише відображає тимчасові тенденції ринку".

На думку Устенка, на сьогодні монетарна політика НБУ має враховувати ризики ослаблення позицій вітчизняних експортерів, які можуть втратити конкурентоспроможність внаслідок зміцнення гривні.

Читайте також: Українські гривневі облігації включать до індексу JP Morgan GBI EM

«Повторити карколомний стрибок, який здійснила національна валюта протягом 2019 року, зміцнивши свою курсову вартість до долара з 27,6 грн/дол.до 23,3 грн/дол. не хотілося б. Ревальвація української валюти тоді становила 19%, і дохідна частина бюджету країни була провалена. Уряду навіть довелося впровадити обмеження на розподіл коштів», - нагадав депутат.

Єдина відмінність нинішньої ситуації в тому, підкреслює Устенко, що попит на гривню формують не іноземні покупці ОВДП, а внутрішні чинники. А тому, за ідеєю, не виникне настільки потужного ревальваційного тиску, як через приплив іноземних інвесторів у вітчизняні боргові інструменти.

Як повідомляв Укрінформ, за даними рейтингу Bloomberg, на 1 жовтня українська гривня увійшла до десятки валют, які з початку 2021 року найбільше зміцнилися відносно американського долара. Українська гривня посідає шосту позицію в рейтингу.

Фото: Слуга народу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-