Молдова значно наростила імпорт електроенергії з України – ЗМІ

Молдова значно наростила імпорт електроенергії з України – ЗМІ

Укрінформ
Влада Молдови збільшила за останні 24 години імпорт електроенергії з України, щоб покрити дефіцит, який виник у системі в результаті зниження виробітку на ТЕЦ.

Як повідомляв Укрінформ, про це передає point.md.

Оперативна і технічна інформація державного підприємства Moldelectrica про роботу електроенергетичної системи свідчить, що вранці потоки енергії з України сягали близько 130-150 МВт, що становить майже 20% потреб Республіки Молдова.

Дані Moldelectrica засвідчують, що виробіток становив 621 МВт, з яких тільки 582 були вироблені на ТЕЦ.

Приблизно 34 МВт були забезпечені гідроелектростанціями в Костешти і Дубоссари, а 3 МВт - відновлюваними джерелами енергії. Решта 130 МВт були взяті з української енергосистеми.

Місяць тому ці потоки були приблизно в 8-10 разів менше. Слід зазначити, що тільки одна компанія з Республіки Молдова має контракт на імпорт електроенергії з України, але контрактний об'єм у 5-6 разів менший від реального потоку.

Постачальники і влада поки що не коментують ситуацію.

Читайте також: Експорт електроенергії минулого тижня зменшився на 18,4%

Відзначається, що з 1 жовтня у зв'язку з падінням тиску в газопроводах, через те, що "Газпром" постачає газу на 35% менше, ніж потрібно Молдові, Moldovagaz ініціювала заходи з відключення деяких споживачів і звернулася до ТЕЦ з проханням перейти на альтернативні види палива.

Україна і раніше рятувала Республіку Молдова в критичних ситуаціях. Наприклад, у січні 2009 року, коли «Газпром» кілька разів скорочував постачання газу, саме Україна постачала в країну метан та електроенергію.

Як повідомляв Укрінформ, минулого року молдавська компанія Moldovagaz вперше в історії почала закачувати газ на зберігання в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-