Загальний фонд бюджету цьогоріч недоотримав 83,8 мільярда - Рахункова палата

Загальний фонд бюджету цьогоріч недоотримав 83,8 мільярда - Рахункова палата

Укрінформ
За три квартали 2021 року загальний фонд держбюджету недоотримав 83,8 млрд гривень надходжень, зокрема, від приватизації та від запозичень.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час розгляду Висновків про результати аналізу виконання Державного бюджету України за підсумками трьох кварталів 2021 року в частині надходжень загального фонду, повідомляє пресслужба Рахункової палати.

Зазначається, що обсяг невиконання плану надходжень загального фонду державного бюджету з початку року зростає. За січень–вересень загальний фонд недоотримав 83,8 млрд грн (6,8%) від плану. При цьому більше, ніж планувалося, отримали доходів і коштів від повернення кредитів.

“План доходів загального фонду на січень–вересень перевиконаний на 28,6 млрд грн (3,8%). Зокрема, рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення – на 11 млрд грн (42,8%); ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування – на 10 млрд грн (9,6%); ПДВ із ввезених на митну територію України товарів – на 6 млрд грн (2,5%). Кредитів повернули на 562 млн грн (10,8%) більше плану”, – зазначив Пацкан.

Читайте також: Цифра в 12 мільярдів від приватизації цілком досяжна - Фонд держмайна

Для порівняння, у січні–вересні 2020 року невиконання доходів загального фонду становило 10 млрд грн (1,5 %).

Водночас, підкреслив голова Рахункової палати, цьогоріч меншими від запланованих є надходження від державних запозичень і приватизації держмайна.

“Від запозичень надійшло на 103 млрд грн (22%) менше плану. Зокрема, від розміщення ОВДП недоотримали 54,5 млрд грн (17,2%) від плану. Зовнішні запозичення на 48,8 млрд грн, або (33%) менші плану, і це включаючи зарахування до загального фонду держбюджету частини надходжень від МВФ унаслідок розподілу спеціальних прав запозичення в сумі 1 млрд СПЗ, що еквівалентно 37,9 млрд гривень”, – зауважив Пацкан.

Читайте також: Пів року боротьби з СOVID-19 обійшлося у понад 11 мільярдів – що показав аудит Рахункової палати

Він також додав, що від приватизації державного майна надійшло лише 1,8 млрд грн, що менше від плану на 9,6 млрд грн (84,3%).

“У результаті, надходження загального фонду менші плану на 83,8 млрд грн (6,8 %). Мушу констатувати, що сума невиконання плану надходжень загального фонду держбюджету у січні – вересні зросла, порівняно з першим півріччям (63 млрд гривень)”, - зазначив голова Рахункової палати.

Як повідомляв Укрінформ, у Мінфіні констатували, що за січень - вересень 2021 року до загального фонду держбюджету надійшло 783,3 млрд грн, або 103,8% від плану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-