StateWatch виокремила підприємства, які можуть передати на приватизацію

StateWatch виокремила підприємства, які можуть передати на приватизацію

Укрінформ
У межах аналітичного дослідження "Велика інвентаризація країни: непрофільні активи" виокремлено 66 держпідприємств та установ під управлінням центральних органів виконавчої влади, які можуть бути передані на приватизацію.

Відповідне дослідження було презентовано в Укрінформі під час пресконференції на тему: "Прозора приватизація чому держава має позбутися неліквідного майна та непрофільних активів".

"У ході дослідження експертної організації StateWatch було виокремлено 66 державних підприємств та установ під управлінням центральних органів виконавчої влади, що можуть бути передані на приватизацію. Адже майно цих об’єктів не використовується за призначенням, підприємства не здатні конкурувати на ринку з приватними компаніями", - йдеться в дослідженні.

У цьому переліку аналітики виявили об’єкти, що не подають відкриті для громадськості та держави фінансові звіти, оскільки не є окремими юридичними особами. Таким чином, центральні органи влади не в змозі проконтролювати їхній фінансовий стан і здатність до виконання своїх функцій.

Декілька міністерств не надали інформацію щодо функціонування своїх баз відпочинку, що підтверджує проблему з неможливістю визначити стан цих об’єктів.

Читайте також: Цифра в 12 мільярдів від приватизації цілком досяжна - Фонд держмайна

Інша частина дослідження стосується аналізу фінансових результатів непрофільних державних підприємств та установ. До прикладу, Апарат Верховної Ради керує двома готелями, які з 2018 року принесли 12,7 млн сукупних збитків державі. Станом на липень 2021 року готельні комплекси "Київ" та "Національний" мають сумарно 6,9 млн грн боргів.

Останнім етапом дослідження став пошук підприємств, які реорганізуються, ліквідуються або перебувають у стані банкрутства під керівництвом міністерств, Національної академії наук і Національної академії аграрних наук.

За даними Мінекономіки, у 2020 році міністерства здійснювали управління над 1411 суб’єктами господарювання, 816 з яких не функціонували. Частина з цих суб’єктів перебуває у процедурі банкрутства, інші можуть роками знаходитись у стані реорганізації або ліквідації.

Загалом, 74 підприємства на підконтрольній території України, які перебувають у сфері управління міністерств, НАН та НААГ, перебувають у стані банкрутства, 182 реорганізуються, а 159 - у стані ліквідації.

Читайте також: Рада планує звузити перелік заборонених до приватизації держпідприємств

Відповідно до результатів дослідження, експертна організація StateWatch рекомендує Кабінету Міністрів розробити та провести класифікацію активів на ті, які надають соціальні послуги або є стратегічними - та ті, які не мають обмежень щодо передачі на приватизацію. Забезпечити інвентаризацію непрофільних активів та підприємств, що перебувають у стані ліквідації, реорганізації або банкрутства, з пропозиціями щодо строків передачі їх на приватизацію або інших шляхів відновлення та розвитку.

StateWatch – створена у січні 2018 року неурядова організація, покликана утвердити принципи Good Governance у роботі органів влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-