Рада планує звузити перелік заборонених до приватизації держпідприємств

Рада планує звузити перелік заборонених до приватизації держпідприємств

Укрінформ
Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, що, зокрема, передбачає відновлення аукціонів з великої приватизації без зниження стартової ціни та скорочення переліку заборонених до приватизації підприємств.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення за основу законопроєкту №5397 про внесення змін до закону про приватизацію державного і комунального майна проголосували 265 народних обранців.

Документом, серед іншого, пропонується вилучити зі списку заборонених до приватизації підприємства з виготовлення, ремонту технічних та інших засобів реабілітації осіб з інвалідністю, зокрема, ортезів, протезів, інвалідних візків, спеціального ортопедичного взуття.

Мета - залучити інвестиції й нові технології, що допоможе таким підприємствам конкурувати з приватним бізнесом, який успішно працює на цьому ринку.

Автори законопроєкту зазначають, що з дев’яти підприємств, які торік виготовляли вироби підвищеної складності за новітніми технологіями, державне - лише одне. Інші держпідприємства орієнтовані переважно на просте виробництво, на кшталт виготовлення ортопедичного взуття й ремонту нескладних технічних засобів реабілітації.

Крім того, станом на кінець 2020 року казенні підприємства, які входять до сфери управління Мінсоцполітики, мали кредиторську заборгованість у розмірі 89,6 млн грн та заборгованість із виплати заробітної плати у понад 10 млн, зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Також документом пропонується внести зміни, необхідні для відновлення продажу об’єктів великої приватизації у період карантинних обмежень. Для уникнення ризику продажу таких об’єктів за безцінь проєкт передбачає відновлення проведення тільки аукціонів без зниження стартової ціни.

Читайте також: Фонд держмайна анонсував приватизацію Одеського припортового наступного року

Як повідомлялося, в уряді розраховують, що наступного року Україна отримає від малої та великої приватизації 8 млрд грн. Це передбачено проєктом закону про держбюджет на 2022 рік, який напередодні представили в парламенті.

До кінця нинішнього року Фонд державного майна має забезпечити надходження до бюджету 12 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-