Мінекономіки заявило про початок другої фази оцінювання для «промислового безвізу»

Мінекономіки заявило про початок другої фази оцінювання для «промислового безвізу»

Укрінформ
В Україні розпочалася друга фаза попередньої оціночної місії Європейського Союзу, що відкриває шлях до укладення Угоди про "промисловий безвіз".

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

"20 вересня 2021 року розпочато другу фазу попередньої оціночної місії ЄС щодо готовності інституцій інфраструктури якості України функціонувати за оновленим законодавством на основі європейських норм і правил, успішне завершення якої відкриває шлях до наступного кроку – Оціночної місії, яка передує укладенню Угоди АСАА («промисловий безвіз»)", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що 30 вересня європейські експерти завершили оцінювання системи стандартизації та перший етап оцінювання системи метрології України.

У міністерстві пояснили, що експерти оцінили формування та реалізацію державної політики Мінекономіки у сфері стандартизації та метрології, а також діяльність національного органу стандартизації, технічних комітетів стандартизації, бізнесу, що бере участь у європейських технічних комітетах та провадить діяльність у трьох пріоритетних секторах промислової продукції.

Особливу увагу експертів було зосереджено на питанні залучення бізнесу до процесу розроблення першочергових для виробників та необхідних для життя і здоров’я населення стандартів.

Підкреслено активну участь України в європейських та міжнародних організаціях зі стандартизації та метрології.

Читайте також: «Промисловий безвіз»: Україна впровадила близько 80% норм ЄС про безпеку продуктів

Європейські експерти також відзначили важливість цифровізації та діджиталізації у процесах стандартизації, зокрема, привітали започаткування пілотного проєкту із залучення штучного інтелекту та цифрових технологій у систему стандартизації України.

«Укладання Угоди АСАА сприятиме зростанню конкурентоспроможності та інноваційності української промислової продукції як на внутрішньому, так й зовнішніх ринках; залученню інвестицій, а також отриманню споживачем якісної та безпечної продукції, виробленої за сучасними технологіями», - прокоментував перший заступник міністра економіки Володимир Гринюк.

Як повідомлялось, Угода АСАА передбачатиме, що торгівля товарами в охоплених нею секторах, проводитиметься на тих самих умовах, які застосовуються в торгівлі товарами між державами - членами ЄС. Нині вироблена в Україні продукція, потрапляючи на ринок ЄС, потребує повторної сертифікації. Після отримання “промислового безвізу” додаткова сертифікація стане непотрібною - українські виробники та експортери зможуть маркувати свою продукцію європейським знаком відповідності (СЕ) та вільно продавати її на ринку ЄС.

Пріоритетні сектори промислової продукції для укладення Угоди АСАА: низьковольтне електричне обладнання, електромагнітна сумісність обладнання та машини і механізми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-