Стартова ціна газу на УЕБ минулого тижня знову зросла

Стартова ціна газу на УЕБ минулого тижня знову зросла

Укрінформ
Минулого тижня середня стартова ціна природного газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) знову зростала, ресурс у підземних сховищах газу (ПСГ) здорожчав до 37,6 тис. грн за 1 тис. кубометрів. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу УЕБ.

«Стартові ціни ресурсів мали тенденцію до збільшення. Найбільше зростання стартової ціни було зафіксоване на ресурс ПСГ, станом на 1 жовтня середня стартова ціна на продаж складала 37 602 грн, що на 30,57% більше за 27 вересня. Дана тенденція прослідковувалася і на інші ресурси», - йдеться в повідомленні.

На Українській енергетичній біржі торгували ресурсом вересня, жовтня та листопада. Загалом, минулого тижня заявки на купівлю та продаж природного газу формували 11 компаній, серед них – «Нафтогаз Трейдинг», «Крафт Енерджі», «Укренергоекспорт».

Водночас, весь обсяг реалізації припав на ресурс жовтня в газотранспортній системі - 860 тис. куб. м. У п’ятницю, 1 жовтня, вперше ціна газу досягнула 38 532 грн за ресурс жовтня по передплаті, хоча протягом тижня такий газ купувався за цінами від 29 888 грн.

В Європі до кінця тижня спотові ціни на газ перевершили рівень 90 євро за Мвт-год., що еквівалентно 1100 дол. за 1 тис. куб. м. В УЕБ зауважили, що ціни зросли внаслідок скорочення постачання газу з Росії.

Читайте також: Ціна газу на Українській енергетичній біржі почала знижуватися

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина привернула увагу до спроб Росії шантажувати європейських партнерів високими цінами на газ, щоб примусити їх відмовитися від положень енергетичного законодавства ЄС та добитися монопольного права для "Газпрому" в експлуатації газопроводу "Північний потік -2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-