Прозорро розпочинає торги з оренди та продажу комунальних та держземель

Прозорро розпочинає торги з оренди та продажу комунальних та держземель

Укрінформ
Прозорро.Продажі розпочинають проведення торгів з оренди державної та комунальної землі сільськогосподарського призначення і продажу й оренди земель не сільськогосподарського призначення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Прозорро.Продажі.

"Ми вітаємо повноцінне відкриття ринку землі. Сама система Прозорро.Продажі технічно повністю готова до запуску земельних торгів. Відсьогодні у державних та місцевих органів влади є всі законодавчі підстави для оголошення аукціонів з надання в оренду земель сільськогосподарського призначення та продажу інших (не с/г) земель", - заявив директор ДП «Прозорро.Продажі» Олексій Соболев.

Він зазначив, що екосистема з підключених понад 40 майданчиків готова до обслуговування покупців та продавців, а повна прозорість додасть довіри до нового ринку.

"Віримо, що переваги системи оцінять і приватні власники земель, які захочуть отримати за свій актив більше грошей", - сказав очільник відомства.

За його словами, вже сьогодні усі організатори земельних торгів державної чи комунальної форми власності можуть звертатись до акредитованих в системі “Прозорро.Продажі” майданчиків для публікації перших земельних аукціонів. Приватні власники земель також можуть виставляти на аукціонах свої ділянки на продаж чи для оренди з власної ініціативи.

Як повідомлялося, уряд визначив Прозорро.Продажі адміністратором електронної торгової системи відповідно до Закону України №1444 та Постанови №1013, яка набула чинності 28 вересня 2021 року.

Читайте також: Лещенко анонсував запуск земельних електронних аукціонів

18 травня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони». На виконання цього ЗУ і було прийнято постанову від 22 вересня 2021 р. №1013 КМУ «Деякі питання підготовки та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)".

1 липня 2021 року в Україні офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарські землі можуть лише фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 га в одні руки. Питання продажу землі особам без громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-