Лещенко анонсував запуск земельних електронних аукціонів

Лещенко анонсував запуск земельних електронних аукціонів

Укрінформ
Після ухвалення Кабінетом Міністрів постанови, що регламентує проведення електронних аукціонів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними, зовсім скоро в Україні вже на практиці почне діяти новий формат земельних торгів – електронний аукціон.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, передає Укрінформ.

«Цей документ фіналізує всі технічні та правові питання, які були необхідні для запуску електронних аукціонів в Україні. І ми можемо констатувати, що земельні торги застарілого формату відійшли в історію», – зазначив Лещенко.

Він зауважив, що постановою передовсім регламентуються технічні вимоги до підготовки та проведення земельних аукціонів.

"Йдеться і про оприлюднення їх результатів, визначення розміру, порядку та строків сплати. А також про порядок реалізації переважного права купівлі земельної ділянки у власність у разі продажу її через електронний аукціон, технічні вимоги до проведення повторних торгів, порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи відповідно до Земельного кодексу України", - деталізував урядовець.

У профільному міністерстві нагадали, що раніше учасникам потрібно було бути на торгах фізично. Інформація про такі аукціони завжди була малодоступною, їх проводили без реальної конкуренції, а вигравали «свої люди».

Читайте також: Лещенко: Хто перший інвестує в землю, завжди буде у виграші

Відтепер участь в електронних аукціонах зможе взяти кожен, хто має доступ до інтернету. Торги відбуватимуться на спеціальній платформі Prozorro, що належить до сфери управління Міністерства економіки, яке й буде відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи.

Як повідомлялося, 18 травня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони». На виконання цього ЗУ і було прийнято постанову від 22 вересня 2021 р. №1013 КМУ «Деякі питання підготовки та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)".

1 липня 2021 року в Україні офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарські землі можуть лише фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 га в одні руки. Питання продажу землі особам без громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-