Сінгапурська компанія відмовилася укладати договір з ОПЗ на постачання газу

Сінгапурська компанія відмовилася укладати договір з ОПЗ на постачання газу

Укрінформ
Сінгапурська компанія Dachex Shipping Pte. Ltd., яка була визнана переможцем відбіркового конкурсу на постачання давальницької сировини Одеському припортовому заводу, відмовилася укладати договір з підприємством на постачання природного газу.

Як передає Укрінформ, дирекція компанії мотивує це тим, що після підбиття підсумків конкурсу нібито з'ясувала, що не може отримати ліцензію на постачання газу, ідеться в офіційному листі компанії Dachex Shipping Pte. Ltd., скан якого оприлюднив перший заступник директора ОПЗ Микола Щуріков на своїй сторінці у Фейсбуці .

"Розв'язка наступила набагато швидше і, як слід було очікувати, всі заяви адміністрації ОПЗ (щодо поновлення з 1 листопада поставок заводу давальницької сировини компанією Dachex Shipping Pte. Ltd – ред.) виявилися голослівними. Мутний Дачекс вже відмовився від підписання договору з ОПЗ, звинувативши керівництво заводу в порушеннях домовленостей", - зазначив Щуріков.

Сінгапурська компанія також вимагає від АТ "Одеський припортовий завод" повернути 100 тис. дол., які внесла як грошове забезпечення для участі у цьогорічному відбірковому конкурсі. Керівництво Dachex звинуватило заводських організаторів конкурсу, зокрема, в недбалості при складанні правил проведення відбору замовника робіт з переробки давальницької сировини, який вона виграла.

Як зазначається в листі, відповідно до Правил постачання природного газу, Кодексу газотранспортної системи та інших нормативно-правових актів, компанія повинна мати ліцензію на постачання газу, оскільки повинна передавати його заводу як давальницьку сировину, а також бути постачальником технологічного газу для власних потреб. Однак компанія Dachex як нерезидент не може її отримати.

"Залишається незрозумілим, навіщо АТ "ОПЗ" публічно заявляло про те, що нерезиденти України можуть нарівні з резидентами конкурувати за право бути замовником робіт з переробки давальницької сировини, і допускало нерезидентів до участі в процедурі відбору, і тим більше визначило переможцем", – йдеться в документі.

У пресслужбі АТ "ОПЗ" кореспонденту Укрінформу заявили, що коментувати кризову ситуацію, яка виникла, чи випускати реліз поки не готові. Порадили звернутися до директора заводу з офіційним запитом з цього приводу.

А перший заступник директора підприємства Щуріков так спрогнозував наслідки відмови компанії Dachex укладати договір з ОПЗ про поставки сировини: "На жаль, не бачу перспективи відновлення виробництва у найближчий час. А далі все залежить від бажання влади. Завод буде стояти або буде оголошено новий конкурс. Можливо також, що вдасться домовитися про поновлення поставок давальницької сировини з керівництвом компанії "Агро Газ Трейдінг". А з претензіями до заводу щодо повернення грошей через порушення умов конкурсу компанія Dachex може звертатися до суду. У такому разі позов розглядатимуть судові інстанції України".

Читайте також: Одеський припортовий завод зупинився

Як повідомляв Укрінформ з посиланням на першого заступника директора ОПЗ Щурікова, 19 вересня Одеський припортовий завод зупинив свою роботу.

У пресслужбі заводу уточнили, що призупинено випуск продукції через подорожчання сировини та низьку рентабельність: при низьких цінах на карбамід та аміак, які виробляє підприємство, у вересні різко зросла ціна на давальницьку сировину – природний газ. Однак очікували поновлення поставок давальницької продукції з 1 листопада компанією – переможцем відбіркового конкурсу.

ОПЗ випускає продукцію з 1978 року. Підприємство спеціалізується на виробництві аміаку, карбаміду та іншої хімічної продукції. Завод також приймає та перевантажує в морські судна на експорт продукцію інших підприємств України та Росії: аміак, карбамід, метанол і рідкі комплексні азотні добрива. Хімічна продукція від інших підприємств надходить на перевантажувальні комплекси заводу залізницею та аміакопроводом Тольяті – Горлівка – Одеса .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-