Суд Лондона підтвердив наявність підстав для арешту коштів Жеваго

Суд Лондона підтвердив наявність підстав для арешту коштів Жеваго

Укрінформ
Високий суд Англії та Уельсу 23 вересня оголосив рішення щодо розгляду заяви Фонду гарантування вкладів та ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» про всесвітній арешт активів акціонера банку Костянтина Жеваго у рамках позову про стягнення шкоди, завданої ним банку.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Зазначається, що суддя дійшов висновку, що наведені під час слухань докази Фонду та Банку вказують на наявність достатніх підстав видати наказ про всесвітній арешт активів акціонера банку.

Утім, на переконання судді, англійський суд не має юрисдикції для розгляду цієї справи, "оскільки вбачає проблему у необхідності застосування українського законодавства, у якому він не є експертом".

Читайте також: Ексвласника банку «Фінанси та кредит» Жеваго арештували заочно

"Зважаючи на текст рішення, очевидно, що у суду не було сумнівів щодо причетності акціонера банку та решти відповідачів до нанесення банку шкоди. Ми за будь-яких умов продовжимо свою боротьбу за повернення виведених коштів та активів як в українських судах, так і в судах іноземних юрисдикцій", - прокоментував заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков.

Як повідомлялося, у 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси та Кредит", уклав з Національним банком договір поруки про погашення кредитів рефінансування за низкою кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості фінустанови перед НБУ.

У грудні 2015 року Нацбанк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості. Шевченківський райсуд м. Києва 1 жовтня 2019 року ухвалив рішення про стягнення з Жеваго 1,539 млрд грн на користь Національного банку в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування. Жеваго намагався оскаржити рішення суду першої інстанції, однак 13 грудня Київський апеляційний суд повернув без розгляду його апеляційну скаргу.

Читайте також: Ексдепутата Жеваго оголосили у міжнародний розшук

Станом на 2019 рік, загальний обсяг заборгованості банку "Фінанси та Кредит" перед НБУ за всіма кредитами рефінансування становив 6,75 млрд грн.

Національний банк 17 вересня 2015 року прийняв рішення про віднесення банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних. На момент ухвалення цього рішення Жеваго опосередковано володів часткою у 97,67% акцій банку.

У лютому 2021 року Фонд гарантування ініціював позов на 582,5 млн дол. США про стягнення завданої банку шкоди з Жеваго, трьох англійських компаній та одного громадянина Сполученого Королівства, задіяних в операціях з виведення коштів з банку. Слухання у справі відбувалися у закритому режимі у липні 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-