Україна імпортує картоплю з Молдови, а експортує на Балкани і в Білорусь - Еast-fruit

Україна імпортує картоплю з Молдови, а експортує на Балкани і в Білорусь - Еast-fruit

Графік
Укрінформ
На тлі збирання картоплі в спеціалізованих господарствах Україна восени 2021 року одночасно імпортує картоплю з Молдови та експортує до Сербії і Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє аналітична платформа плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

Аналітики ресурсу повідомляють, що однією з найбільш сенсаційних новин зараз є факт імпорту картоплі з Молдови. Перш за все, тому що Молдова традиційно була основним ринком збуту картоплі для українських картоплярів, які поставляли упаковану, калібровану, миту картоплю для мереж супермаркетів Молдови.

Зазначається, що в сезоні 2020/2021 року ціни на картоплю в Молдові виявилися вкрай низькими через дешевий імпорт із Євросоюзу, карантинні обмеження та закриття ресторанів. Однак фермери нереалізовані залишки товарної картоплі використовували як посадковий матеріал і не знизили площі під цією культурою.

В результаті, наразі ціни на картоплю в Молдові найнижчі в регіоні, і одним із ринків збуту картоплі з Молдови стали прикордонні регіони України, де ціни і попит значно вищі.

У той же час західні регіони України, отримавши непоганий урожай картоплі, активно його експортують у Балканські країни, перш за все до Сербії, де ціни на картоплю істотно вищі.

Також із цього регіону йдуть відвантаження картоплі до Білорусі, де ціни в 2021 році теж виявилися вищими, ніж в Україні.

За інформацією експертів, через неврожай картоплі Білорусь активно імпортує її, в тому числі, з півночі України, незважаючи на далеко не найкращий урожай картоплі в цих регіонах і зміщення термінів збирання.

Також аналітики звернули увагу на ціни на картоплю в Польщі: вони хоч і нижчі, ніж в Україні, але на 70% вищі, ніж на рік раніше. Польські виробники і трейдери вважають такі ціни високими та очікують на дефіцит картоплі в сезоні 2021/2022 років. Тому Польща активно шукає можливості імпорту картоплі з інших країн уже зараз, під час збирання врожаю.

Читайте також: Серед овочів «борщового набору» подешевшали тільки морква та картопля

Аналітики Еast-fruit зазначають, що ситуація на картопляному ринку виглядає вельми незвично: Україна і імпортує, і експортує картоплю одночасно, причому під час її збирання.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Мінагрополітики, в Україні знизилися відпускні ціни виробників на овочі, в тому числі, відносно минулого місяця на 7% знизилися відпускні ціни на картоплю, а порівняно з минулим роком - на 14%.

За словами заступника міністра економіки - торгового представника України Тараса Качки, урожай картоплі в Україні в 2020 році становив 21,7 млн ​​тонн, а імпорт картоплі торік становив 1,2% від виробництва.

Минулого року Президент України Володимир Зеленський пообіцяв взяти під особистий контроль ситуацію у вітчизняному картоплярстві.

Кабінет Міністрів 21 жовтня 2020 року прийняв Концепцію державної цільової програми розвитку промислового картоплярства на період до 2025 року. Очікується, що реалізація програми дасть змогу наростити обсяг виробництва високоякісної насіннєвої і продовольчої картоплі на промислових площах у сільгосппідприємствах, зокрема, насіннєвої - у межах 456 тис. тонн, столової і сировини картоплі на переробку - в межах 1 430 тис. тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-