Ціна газу на біржі перевищила 30 тисяч гривень за тисячу кубів

Ціна газу на біржі перевищила 30 тисяч гривень за тисячу кубів

Укрінформ
Минулого тижня середня стартова ціна природного газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) перевищила 30 тис. грн на 1 тис. кубометрів, але у п’ятницю, 17 вересня, ціни почали знижуватися. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу УЕБ.

«Стартові ціни ресурсів мали тенденцію до підвищення до четверга. Найбільше підвищення стартової ціни було зафіксоване на ресурс листопада в ГТС, станом на 16 вересня середня стартова ціна на продаж складала 30 480 грн, що на 23,39 % більше, ніж 13 вересня. Дана тенденція прослідковувалася і на інші ресурси», - йдеться в повідомленні.

Але вже 17 вересня зафіксоване зниження стартових цін: так, ресурс листопада в ГТС здешевшав до 27 648 грн.

На Українській енергетичній біржі торгували ресурсом вересня, жовтня та листопада.

Загалом, минулого тижня заявки на купівлю та продаж природного газу формували 11 компаній, серед них – «Нафтогаз Трейдинг», «Крафт Енерджі», «Укренергоекспорт», ПГНК.

Зазначається, що «Нафтогаз Трейдинг» минулого тижня вперше за останні місяці вийшов на торги з позиції закупівлі, придбавши 4,55 млн куб. м. природного газу на торгах 16 та 17 вересня.

На короткостроковому ринку протягом тижня реалізовано 95 тис. кубометрів газу. Найбільш активними були учасники внутрішньодобовому ринку (ВДР) в ГТС. Протягом тижня на короткостроковому ринку було зафіксовано збільшення ціни. На піку, в четвер, вона становила на ВДР в ГТС 25 751 грн., знизившись до 25 500 грн. у п’ятницю.

В УЕБ наголосили, що ціни природного газу зростали з безпрецендентною швидкістю, не лише у Європі, а у всьому світі, оскільки у глобальному масштабі споживання переважає пропозицію природного газу.

«Можна говорити, що газовий ринок охопила «паніка», завдяки якій ціни встановились вище 70 євро за Мвт-год, чого не було останні три роки. Станом на п’ятницю ціни знизились, проте все ж залишаються високими. Наразі учасники ринку занепокоєні зокрема тим, що Росія не бронює додаткові потужності транзиту в Європу», - зауважують на енергобіржі.

Найнижчі котирування у Європі спостерігались на хабі GPL: 61,09 євро/МВт-год. станом на 16 вересня. На інших хабах спотова ціна була вищою – до 69,35 євро/МВт-год. на хабі TGE/POLPX.

Читайте також: Рекордні ціни на газ у Європі не позначаться на українцях - Герус

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що уряд виступає гарантом того, що ціна на газ для побутових споживачів за рік не зміниться. Ціна газу зафіксована річним контрактом НАК Нафтогаз на рівні 7 грн 96 коп. Цей контракт діє до 1 травня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-