У 2022 році долар коштуватиме не більше 28,2 гривні – експерт

У 2022 році долар коштуватиме не більше 28,2 гривні – експерт

Укрінформ
Аналітики Київської школи економіки (КШЕ) вважають, що обмінний курс у 2022 році не перевищать 28 - 28,2 гривні за долар США.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час представлення експертного аналізу законопроєкту про державний бюджет повідомив керівник Центру макроекономічного моделювання КШЕ Юрій Шоломницький.

Він нагадав, що бюджетний законопроєкт на наступний рік підготовлено з урахуванням урядового прогнозу, згідно з яким американська валюта коштуватиме 28,6 гривні.

“Водночас нині фактично відсутній девальваційний тиск на гривню. Це, зокрема, зумовлено нещодавнім розподілом МВФ спеціальних прав запозичення (2,7 млрд дол. для України - ред.). Національний банк накопичив суттєві резерви, що дозволить активно реагувати на можливі курсові сплески”, - сказав економіст.

Нинішній високий рівень пропозиції валюти, за його словами, також не дає підстав прогнозувати, що до кінця цього року долар коштуватиме 28 грн. Відповідно, і в 2022 році навіть при зростанні цін на енергоносії та погіршенні платіжного балансу гривня навряд чи ослабне до спрогнозованого урядом показника.

Читайте також: У Київській школі економіки назвали «плюси» й «мінуси» проєкту бюджету-2022

“Я не кажу, що прогнози занадто завищені. Але, з огляду на поточну економічну ситуацію й на те, як проявляє себе гнучкий валютний курс, можна було б переглянути цей показник у бік зниження. Приміром, до 28-28,2 гривні за долар”, - вважає експерт.

Але у довгостроковій перспективі, за його прогнозами, збережеться тенденція до щорічної девальвації гривні стосовно основних світових валют на 1-2%.

За розрахунками керівника Центру макроекономічного моделювання КШЕ, нижчим, аніж прогнозують в уряді, наступного року може виявитися й показник інфляції. У Київській школі економіки вважають, що вона знов повернеться до цільового коридора НБУ й не перевищить 5%. Оскільки дія чинників, які призводили до певних інфляційних збурень цьогоріч, істотно послабиться.

Як повідомлялось, у липні Верховна Рада підтримала Бюджетну декларацію на 2022 - 2024 роки, яка стала основою для підготовки проєкту державного бюджету на наступний рік. Документ, поміж іншого, передбачає, що середньорічний обмінний курс гривні до долара становитиме: 28,6 грн — у 2022 році, 28,8 грн — у 2023-му, 29,2 грн — у 2024 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-