Суд визнав право Укренерго стягувати плату за передачу електроенергії на експорт

Суд визнав право Укренерго стягувати плату за передачу електроенергії на експорт

Укрінформ
Верховний суд підтвердив право "Укренерго" вимагати сплату тарифу на передачу електроенергії при експорті; заборгованість з оплати цього тарифу наразі перевищує 2 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Укренерго

Скасувати необхідність сплати тарифу на передачу при експорті електроенергії намагалася компанія "ДТЕК Західенерго", оскарживши у суді зміни до Кодексу системи передачі прийняті у лютому 2020 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

"Верховний суд підтвердив доводи НКРЕКП та Укренерго, що при експорті електроенергії експортери фактично отримують послуги з передачі електроенергії, тобто фізично користуються мережами оператора системи передачі (ОСП). Тому сплата тарифу на передачу є саме платою за надані оператором системи передачі послуги, а не митом чи додатковим платежем. Відповідно, у разі несплати тарифу, НЕК "Укренерго", як ОСП, не отримує компенсацію за витрати, понесені ним на утримання міждержавних ліній електропередачі", - зазначили в Укренерго.

Читайте також: Україна вдвічі скоротила експорт електроенергії до Польщі

У компанії підкреслили, що рішення Верховного суду дає Укренерго підстави для стягнення з учасників ринку заборгованості по сплаті тарифу на передачу електроенергії при експорті. Наразі загальна сума цієї заборгованості оцінюється в понад 2 млрд грн.

Як повідомлялося, у липні 2021 року порівняно із попереднім місяцем експорт електроенергії зріс на 1,1% (до 366,3 млн кВт-год.), імпорт зменшився у 3,5 раза (до 1,2 млн кВт-год.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-