Нацбанк покарав 11 ломбардів і три фінкомпанії за неподання звітності

Нацбанк покарав 11 ломбардів і три фінкомпанії за неподання звітності

Список
Укрінформ
Національний банк застосував до 11 ломбардів та трьох фінансових компаній заходи впливу, тимчасово зупинивши всі ліцензії; фінустанови не надали регулятору звітів незалежного аудитора за 2020 рік. 

Одній фінкомпанії ліцензії поновлено, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу НБУ

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 10 вересня 2021 року.

Національний банк наприкінці липня цього року склав акти про правопорушення за неподання учасниками ринку небанківських фінансових послуг звіту незалежного аудитора за 2020 рік. Низка фінансових компаній та ломбардів таке порушення не усунули станом на початок вересня. Саме тому регулятор застосував заходи впливу до чотирнадцяти учасників ринку небанківських фінансових послуг.

Зазначається, що трьом фінансовим компаніям - ТОВ «Верум Кепітал», ТОВ "Вольтер Капітал", ТОВ «Фінансова компанія «Девіант» - тимчасово зупинено всі ліцензії на надання фінансових послуг.

Також тимчасово зупинено ліцензії на надання фінансових послуг, а саме, на надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту, 11 ломбардам: ПТ "Ломбард ПП Златофінресурс і К"; Повного товариства "Ломбард Павленко і Компанія"; ПТ "Ломбард Оскар" (Приватне підприємство "Хімчистка "Оскар", Приватне підприємство "Швидке харчування "Обжора"); ПТ "Ломбард "Віста" ТОВ "Ай-Ті 911" і Компанія"; ПТ Хруща та Компанії "Ломбард АВК"; ПТ "Ломбард "Алатир" ТОВ "Трісель" і Компанія"; ПТ "Ломбард "Добробут" Приватне підприємство "Агентство нерухомості "Добробут" і Компанія"; ПТ "Ломбард "Кредитор" ТОВ "Ювелір-Інвест " і Компанія"; ПТ "Ваш Ломбард" Лукачек і Компанія"; ПТ "Ломбард "Каса.юа" за участю ТОВ "Кесеф-Фінанс", ТОВ "Загав-Фінанс"; ПТ "Ломбард Коін "Ворлд Коін і Компанія".

Читайте також: Нацбанк застосував заходи впливу до одного банку та п'яти небанківських фінустанов

Рішення про застосування заходів впливу набирають чинності з 13 вересня 2021 року.

Із цієї дати та до ухвалення Національним банком рішення про поновлення дії ліцензій зазначені компанії втрачають право укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг. Також компанії не можуть укладати договори (уносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення їх зобов’язань перед клієнтами.

Водночас, наголосили в НБУ, тимчасове зупинення ліцензій не звільняє фінустанову від виконання своїх зобов’язань за раніше укладеними договорами.

Компаніям, до яких застосовано заходи впливу, необхідно усунути порушення та подати Національному банку звіт незалежного аудитора за 2020 рік до 11 жовтня 2021 року.

Крім того, Нацбанк поновив ліцензії на надання фінансових послуг ТОВ «Фінансова компанія «Спейр», яка усунула порушення і надала фінансову звітність регулятору. Рішення про поновлення ліцензій набирає чинності з 13 вересня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 2020 року Нацбанк став регулятором ринку небанківських фінансових послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-