Мінагро підписало меморандум з IFC про розвиток зрошення в Україні

Мінагро підписало меморандум з IFC про розвиток зрошення в Україні

Укрінформ
Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та Мінагрополітики підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою модернізації та розвитку сектору зрошення та дренажу в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба міністерства

Зазначається, що Меморандум підписано з метою збільшення участі приватного сектору у формуванні інклюзивної та кліматично-оптимізованої сільськогосподарської галузі. Інвестиції та експертиза приватного сектору сприятимуть модернізації та розвитку сектору зрошення та дренажу для кращого розкриття потенціалу аграрної галузі України на глобальному ринку.

За даними Світового банку, зрошення 1 млн гектарів земель на півдні України, найбільш посушливому регіоні країни, потребує інвестицій на суму 2 млрд дол. Оскільки можливості державного бюджету є обмеженими, участь приватного сектору в даному питанні є критично важливою.

Читайте також: Lindsay та Cargill готові підтримати іригаційну реформу в Україні – Лещенко

Тож IFC працюватиме з урядом України над реформуванням цього сектору, зокрема, допоможе урядові розробити план організації та функціонування національного оператора магістральних зрошувальних каналів, який відповідатиме за технічне обслуговування об’єктів зрошувальної системи.

IFC також підтримає уряд у розробці моделі державно-приватного партнерства (ДПП), яке б могло ефективно задовольнити масштабні фінансові потреби сектору та залучити приватні інвестиції у виробництво зрошувальної техніки.

Читайте також: Зрошення в Україні: Мінагро обіцяє інфраструктуру в безстрокове користування

“Цей Меморандум визначає базові умови структурування національного водного оператора за найвищими міжнародними стандартами корпоративного управління. Він також створює передумови для залучення мільярдних інвестицій від приватних інвесторів, банків розвитку та іноземних державних фінансових установ у розбудову та модернізацію іригаційної інфраструктури України”, - прокоментував міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Як повідомлялось, на сьогодні зрошувальна інфраструктура України функціонує лише на чверть своєї потенційної потужності через тривалу відсутність інвестицій та застарілу систему водопостачання.

У 2020 році IFC у партнерстві з Австрійським федеральним міністерством фінансів та Угорським експортно-імпортним банком розпочали проєкт з розвитку сектору зрошення в Україні. Метою цього проєкту є сприяння законодавчій та економічній реформам, а також створенню бізнес-моделі, яка сформує умови для мобілізації приватних інвестицій у сферу водопостачання.

International Finance Corporation (IFC) - Міжнародна фінансова корпорація, одна з п'яти інституцій Групи Світового банку. Нараховує 184 країни-члени. Головна мета IFC - сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються, через заохочення приватного підприємництва у виробничому секторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-